SARAJEVO

Detaširanim radnicima što prije dati vize za rad u Njemačkoj

BiH ima 2.000 detašmana, radnih dozvola za rad u Njemačkoj. Firme koje posluju ovdje mogu slati legalno radnike u Njemačku, rekao Egrlić

Sa sastanka poručeno: Sačuvati međudržavni sporazum

F. MUSTAFIĆ

2.4.2019

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) organizirala je danas u Sarajevu sastanak na kojem je još jednom ukazano na problem detaširanih radnika i otežano provođenje međudržavnog sporazuma između naše zemlje i Njemačke.

- BiH ima 2.000 detašmana, radnih dozvola za rad u Njemačkoj. Firme koje posluju ovdje mogu slati legalno radnike u Njemačku. Prihodi se ostvaruju ovdje, ovdje se pune penzioni fondovi, zdravstvo i sve ostalo. Radi se o višestrukoj koristi za BiH - kazao je potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić.

Dodao je i da je prethodnih godina iskorištenost ovih dozvola bila oko 100 posto, dok je u prošloj godini to bilo 81 posto.

- Ako se nastavi ovako sporo izdavanje viza, mi ćemo potpuno izgubiti ovaj projekt, odnosno radi se o međudržavnom sporazumu koji je doveden u pitanje. Je li u pitanju administracija u Ambasadi ili već šta, ali nemoguće je dobiti vize na vrijeme - istakao je Egrlić.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je ukazao na komplicirane procedure izdavanja viza za radnike u Ambasadi Njemačke u Sarajevu, gdje se više od tri mjeseca čeka za termin za intervju, napominjući da nekada uopće nema termina.

- Pitanje je koliko će nadležne institucije BiH uspjeti da u direktnom dogovoru na najvišem nivou s Njemačkom sačuvaju ovaj međudržavni sporazum. Jedino je rješenje da se direktnim angažmanom vrha države sačuva međudržavni sporazum – rekao je Jašarspahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.