AVAZ SAZNAJE

Miljenici se šalju na atraktivne diplomatske destinacije, kabinet ministra kao autobuska stanica

lmamo slučaj ekspresnog zapošljavanja, boravka u sjedištu od nekoliko dana i slanja u DKP radi spajanja s porodicom, naveli su sindikalci

MVPBiH:Teške optužbe sindikalaca

S.DEGIRMENDŽIĆ

2.4.2019

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikalna organizacija Ministarstva vanjskih poslova BiH uputila je pismo ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku, zamjeniku ministra Josipu Brkiću i sekretaru Ministarstva vanjskih poslova Adnanu Hadžikapetanoviću, te Uredu za reviziju Ministarstva vanjskih poslova i Agenciji za državnu službu BiH.

Pismo Sindikata MVP-a prenosimo u cijelosti:

- Ovim putem vam se obraćamo radi do sada neviđene diskriminacije i neravnopravnog odnosa prema svim zaposlenim službenicima u Ministarstvu vanjskih BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH egzistira od 1992. godine i činjenica jeste da je uvijek bio prisutan  broj podobnih, ali samo u ove posljednje četiri godine način kadrovskog popunjavanja je nadmašio sve moguće zakonske norme, a u ovom dopisu skrenut ćemo pažnju na samo neke uočene aktivnosti.  

Upitan kvalitet

Dakle, prema Pravilniku, mandat diplomata i zaposlenika traje ne manje od tri i ne više od četiri godine, i to se uglavnom primjenjuje prema većini, osim prema određenim "miljenicima", od kojih su neki u DKP-ima nekoliko mandata bez povratka u sjedište, a neki bez promjene DKP-a u istom pet-šest godina pa i više. 

Osim toga, postoje pismeni zahtjevi za odlazak u DKP dugogogodišnjih zaposlenih kolega, koji ne mogu da dođu na red od tek zaposlenih stranačkih kadrova koji se u sjedištu MVP-a BiH "provrte" nekoliko dana i nakon toga, kao privilegirani, dobiju rješenje o rasporedu na najbolje destinacije. Mi razumijemo da svaki ministar i njegov zamjenik imaju određenu odgovornost prema svojoj stranci i kadrovima, ali skrećemo pažnju da ova institucija nije ničija privatna svojina u kojoj se zapošljavaju podobni, vrlo upitnih kvaliteta, već državna institucija gdje treba da se zapošljavaju mladi, stručni, obrazovani i pametni kadrovi koji upravo rad toga što vi radite odlaze iz naše zemlje.

Daleke destinacije 

Prema kojem se to zakonskom osnovu ista imena zaposlenih non-stop nalaze na spisku DKP-a BiH u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Briselu, Bedu, Minhenu, Berlinu, Frankfurtu, Štutgartu itd., a drugima se nude isključivo daleke destinacije? Da li zaista mislite da je ovo vaše privatno vlasništvo? Takoder, primijetili smo da su kabineti ministra i zamjenika ministra postali poput autobuske stanice s bezbroj savjetnika koji samo pristižu i udomljavaju se u MVP-u i DKP mreži bez ikakvog zakonskog reda. lmamo slučaj ekspresnog zapošljavanja, boravka u sjedištu od nekoliko dana i slanja u DKP radi spajanja sa porodicom!  

Poštovana gospodo, zar vi mislite da će se vječno šutjeti o tome šta i kako vi radite - zaključuje se u pismu Sindikalne organizacije MVP-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.