PRAVOSUĐE

Fahrudin Radončić dobio još jednu presudu protiv Fikreta Muslimovića

Muslimović dužan isplatiti još 1.000 KM Radončiću na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda nastale objavljivanjem knjige „Lažovi i ubice“

Muslimović: Propali spisatelj i analitičar. Arhiv

B. T.

2.4.2019

Fahrudin Radončić dobio je još jednu presudu protiv Fikreta Muslimovića. Kako saznajemo od Radončićeve advokatice Almine Pilav, Općinski sud u Sarajevu, 28. marta ove godine donio je presudu broj 65 0 P 399647 13 P, kojem je tuženi Muslimović dužan isplatiti 1.000 KM tužitelju Radončiću, a na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda nastale objavljivanjem knjige „Lažovi i ubice“ iz 2013. godine. 

U toj knjizi iznesene su tvrdnje da je Radončić, navodno, pod kodnim imenom Šćepo, radio za Kontraobavještajnu službu (KOS). Tragikomično, upravo je Muslimović bio visoki oficir KOS-a prije agresije na BiH, a kao oficir je bio čak angažiran na području Hrvatske i to pod komandom Ratka Mladića, kako to tvrde pojedini hrvatski mediji. 

Također, u knjizi su prenesene i klevete Šejle Jugo-Turković o navodnoj umiješanosti u ubistvo Ramiza Delalića Ćele. 

Kako stoji u presudi, nakon ocjene provedenih dokaza te utvrđenog činjeničnog stanja, Sud je utvrdio da činjenice koje je tuženi iznio u knjizi nisu utvrđene kao istinite.

- Naime, niti jedan dokaz koji je proveden u toku postupka ne upućuje niti dokazuje tačnost izrečenih činjenica. Naprotiv, iz mnogobrojnih provedenih materijalnih dokaza Sud je utvrdio da navodi tuženog (Fikret Muslimović, op.a. ) nisu dokazani odnosno da argumentirano nije dokazano da je radnjama tužitelja došlo do događaja koji se opisuje u spornim tekstovima dijela knjige „Lažovi i ubice“, odnosno da je do iznošenja i prenošenja izražavanja neistinite činjenice isključivo došlo usljed namjere ili iz nepažnje – navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude Općinskog suda u Sarajevu.

Podsjetimo, Radončić je prije godinu protiv Fikreta Muslimovića dobio još jednu presudu – broj 65 0 P 399798 13 P zbog sličnih kleveta iznesenih u drugim dijelovima knjige „Lažovi i ubice“. On je 2014. pravomoćno osuđen presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je potvrđena presuda Općinskog suda Sarajevo 65 0 P 045003 06 P zbog kleveta o Radončiću u knjizi „Argumenti i sjećanja o ratu 1990. – 1993“., koju je izdao 2006. godine i u kojoj je također tvrdio da Radončić radi za KOS.

Inače, propali spisatelj i analitičar Fikret Muslimović bio je vrlo aktivan u predizbornoj kampanji protiv opozicionih stranaka i, naročito, SBB-a. Ovih dana SDA-ovci pokušavaju da mu pomognu u promociji knjige “NATO i sigurnost Evrope”, iako je on čovjek koji je tokom rata bio povezan s najradikalnijim islamističkim elementima. Takva promocija se prošle sedmice dogodila i u Tuzli.

Detalj s promocije knjige Fikreta Muslimovića u Tuzli

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.