ROČIŠTA

Afera Farmer: Uzimali i do 15.000 KM za donirane traktore, uhapšen i Desnica Radivojević

M Aš.

2.4.2019

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva Kantona Sarajevo da se uhapšenima u akciji „Farmer“ odredi jednomjesečni pritvor.

Riječ je o uhapšenima Ivici Mladini, Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću koji se terete  za nezakonitu dodjelu traktora i druge poljoprivredne meganizacije i opreme koju je Kina donirala BiH 2012.godinje

Za ostale sumnjičeni u ovom slučaju Abdulaha Tutmića, Senada Jakešića, Mehmeda Nikšića, Envera Smajić i Huseina Selimovića predložene su mjere zabrane.

Tužilaštvo KS tvrdi da su osumnjičeni  pronalazili ili kupce opreme ili fiktivne primaoce donacija.

Kako je navela tužiteljica Nevena Alićehajić, uhapšeni Mladina je lično nudio traktore kao donaciju tražeći za to od 10.000 do 15.000 maraka po traktoru.

Džafo i Jašarević su, prema navodima Tužilaštva bili samo posrednici koji su  učestvovali u pronalaženju kupaca ili fiktivnih primalaca donacije.

Alićehajić je navela da je Jašarević lažno iskoristio podatke Hikmeta Amidžića, kao primaoca donacije, a da je taj traktor prodao trećoj osobi za 15.000 KM. Nakon što kupac nije mogao registrovati traktor na svoje ime, Jašarević je Amidžiću nudio 500 maraka da obavi i fiktivnu registraciju.

Na ovaj način, kako tvrdi Tužilaštvo, Jašarević je prodao još nekoliko traktora u područjima u kojima se nisu mogle dijeliti donacije. 

U nastavku akcije danas je uhapšen i Desnica Radivojević, bivši  člana Vlade FBiH, a zbog sumnje da je posredovao u nezakonitoj dodjeli traktora.

Ovu nam je informaciju potvrdila i Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Radivojević je bio dugodišnji aktivista SDA.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.