PROJEKTI

Jašarević: U Blok 7 ide najbolja tehnologija na svijetu!

Novac jeste kineski, ali je oprema evropska i američka, kaže Jašarević

Jašarević: Energetska nezavisnost

Piše: K. KEŠMER

2.4.2019

Dom naroda Federacije BiH dao je jučer saglasnost na davanje garancija „Elektroprivredi BiH“ (EPBiH) za zaduženje kod kineske Izvozno-uvozne banke u vrijednosti od 614 miliona eura za gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. 

Manja potrošnja

Time je konačno stavljena tačka na višegodišnju trakavicu s davanjem dozvola za realizaciju jednog od najvećih poslijeratnih projekata u BiH. Ukupna vrijednost je 1,5 milijardi KM. Samo na pripremne radove bit će utrošeno oko 16 miliona eura.

Snaga Bloka 7 iznosit će 450 megavata uz 270 megavata toplotne energije. Prema procjenama, godišnje će proizvoditi 2.756 gigavat-sati električne energije, uz dosta manju potrošnju uglja, a time i proizvodnju štetnih čestica koje zagađuju zrak.

- Usvajanjem strategije razvoja FBiH se obavezala i na smanjenje emisije štetnih materija. Tako smo donijeli i odluku da, umjesto postojećih blokova u Tuzli i Kaknju, koji zagađuju, napravimo nove, zamjenske. Trenutno mi gasimo povremeno ove stare, kako bi manje zagađivali, a kad napravimo nove, oni će ih skroz zamijeniti. Osim toga, Blok 7 osigurat će nam energetsku nezavisnost – kazao je jučer za „Avaz“ Bajazit Jašarević, direktor „Elektroprivrede BiH“.

On ističe da se u projekt gradnje Bloka 7 u Tuzli krenulo prije nekoliko godina, ali da se zbog raznih teškoća s početkom realizacije čekalo.

- Neki su skeptično gledali na taj projekt, jer se radi o postrojenju na ugalj, u svakom slučaju zaustavit ćemo veliku emisiju štetnih čestica koju sada imamo. Novac jeste kineski, jer u izboru finansijera nismo imali drugog. Ali je tehnologija najbolja na svijetu i dolazi iz SAD i EU. Dakle, srce termoelektrane - kotao, turbina i generator - jeste evropsko i američko, i to najboljeg kvaliteta - kaže Jašarević.

Radna snaga

Posebno je važno da se s kineskim partnerima razgovaralo i dogovoreno je da će na Bloku 7, za poslove za koje postoji kvalitetna industrija u BiH, zajedno s „Elektroprivredom BiH“ birati domaće izvođače radova.

- Sve ono što se ovdje može naći, iskoristit ćemo. Sve što se može ugraditi i uraditi bit će povjereno domaćoj industriji. To može značiti i povećanje radnih mjesta. Kada je u pitanju EPBiH, gase se tri stara bloka s tri posade, ali neće biti otpuštanja radnika. Također, ovim će se održati i dva rudnika u Tuzli, inače bi se oni zatvorili – objašnjava Jašarević.

Ispunjeni standardi 

Jašaravić ističe da je BiH već ranije krenula s poštivanjem evropskih standarda kada je u pitanju zaštita okoliša.

- Prihvatili smo standarde koji se tiču emisije štetnih čestica i potrošnje uglja. I to ćemo Blokom 7 nastaviti - zaključuje Jašarević.

Brojke

56 mjeseci rok za gradnju Bloka 7

20 godina je trajanje kredita, uz grejs period od pet godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.