SVEČANOST

U Sarajevu otvoren Desk ured Evropske investicione banke

Piše: A. Nu.

2.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Delegacija Evropske unije (EUD) i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH upriličili su danas prijem povodom otvaranja Desk ureda Evropske investicione banke (EIB) u Sarajevu.

Prisutnima se obratio Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u našoj zemlji, koji je izrazio zadovoljstvo što je otvoren ovaj ured.

Podsjetio je da EIB već duže djeluje na teritoriju BiH, ali da mu posebno zadovoljstvo predstavlja otvaranje ureda koji će djelovati u sklopu Delegacije EU u BiH.

- Tokom ovih decenija djelovanja EIB-a na području BiH uloženo je 2,5 milijardi eura. Treba naglasiti da je EIB najveći investitor. Riječ je o najvećem multilateralnom kreditoru, za kojeg mogu da kažem da je tri puta veći od Svjetske banke. Podsjetio bih na neke projekte koji su rađeni zahvaljujući sredstvima, a to su infrastrukturni projekti, poput izgradnje Koridora 5C, podržali su rad malih i srednjih preduzeća, a u mnogim drugim projektima bili su velika pomoć. Jedan od primjera pomoći je izgradnja mostova, kao onaj u Svilaju, ali i onaj u Bosanskoj Gradišci - kazao je Vigemark te naglasio da EIB djeluje na području oba entiteta obuhvatajući radničke projekte.

Mateo Rivelini (Matteo Rivellini) je u ime EIB-a pozdravio ovaj događaj te kazao da je u ime EIB-a imenovana Sandrin Friskia (Fiscia).

Rivelini je kazao da je 2018. godina bila rekordna kada je riječ o aktivnostima kako na području BiH tako i regije, a koje su proizašle iz sredstava EIB-a.

- Kada je u pitanju regija, u prošloj godini je izdvojena 1,1 milijarda eura, a prošla je bila rekordna po pitanju BiH. Kada je riječ o izdvojenim sredstvima, data su 242 miliona eura, sklopili smo šest ugovora - kazao je Rivelini.

Posebno se osvrnuo na pomoć rada srednjih i malih preduzeća.

- Finansirali smo dva dijela Koridora 5C u Zenici i Mostaru. Dali smo određena sredstva izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj i ono što smo posebno izdvojili jeste da je izgradnja tekla prema najvišim evropskim standardima - kaže Rivelini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.