ISLAM

Mubarek noć u kojoj je propisan namaz: Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-miradž

Ilustracija

Avaz.ba

2.4.2019

Uprava za vjerske poslove obavijestila je vjernike da po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u utorak 26. redžeba 1440. god. po H./2. aprila 2019. godine, sa akšam-namazom, nastupa mubarek noć Lejletu-l-Miradž.

- Podsjećamo javnost da se ova noć u tradiciji muslimana naših prostora obilježava i kao Dan Vakifa. Očekuje se od odgovornih da daju doprinos u obilježavanju ove mubarek noći u svim džematima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - poručili su iz Rijaseta.

Noć Lejletu-l-Miradž za muslimane predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda a.s. od Meke do svetog hrama Al-Aksa u Jerusalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od temeljnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Lejletu-l-Miradž je noć o kojoj govore i Kur'an i Hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Meke do Kudsa u Jerusalemu) i Mi'radž (uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći.

Na Miradžu je Poslanik uzdignut na najviše nebo i boravio je u blizini Uzvišenog Gospodara, prekoračivši granicu koju nije dopušteno prekoračiti ni samim melecima.

Tu je vidio znamenja koje ljudsko oko nije vidjelo, niti će vidjeti do Sudnjeg dana.

Nije precizno zabilježeno kada je bila noć Israa i Mi'radža. Sigurno je da je bila prije Hidžre, bez daljnjeg preciziranja, ali je pretpostavka da je to 26. noći mjeseca redžeba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.