SEMBERIJA

Mladi bi rado ostali na selu, od države očekuju povoljne kredite

Da bi proširio radionicu za popravak poljoprivrednih mašina, instalirao grijanje, kupio glodalicu i još neke mašine, Rikanoviću neophodno oko 50.000 eura, što je za njega ogromna investicija

Kojić I Rikanović: Žele ostati u zavičaju, očekuju pomoć države

Piše: LJ. LJUBOJEVIĆ

4.4.2019

Mile Rikanović (29) i Nenad Kojić (18) iz bijeljinskog sela Crnjelovo, za razliku od mnogih vršnjaka koji žele otići u inozemstvo, odlučni su u namjeri da svoju egzistenciju ostvare u rodnom selu. Rikanović je nedavno bio i na jednom sastanku u Bijeljini, interesirajući se i za bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

Onoga što je neophodno selu kao što je Crnjelovo - servisa za popravak poljoprivredne mehanizacije, nema u projektima evropskih fondova, ali ima magacina za skladištenje robe.

Dvoje djece

Mile je oženjen i ima dvoje djece, kćerku i sina. Supruga nije zaposlena i posvećena je djeci. Mile je završio autoelektričarski zanat, ali se odlučio baviti popravkom poljoprivredne mehanizacije. Živi u zajedničkom domaćinstvu s roditeljima, koji obrađuju oko 12 hektara zemljišta.

- Sve sam do sada radio samostalno, bez ičije pomoći. Počeo sam tako što sam prvo nabavio aparat za zavarivanje, nakon čega sam nabavio strug i bušilicu. Već sam kompletirao manju metalostrugarsku radnju i želja mi je da u dogledno vrijeme otvorim servis za popravak poljoprivrednih mašina – kaže Rikanović, objašnjavajući da bi mogao zaposliti još dva-tri radnika

Rikanović: Raspitivao se za sredstva iz fondova EU

Da bi proširio radionicu, instalirao grijanje, kupio glodalicu i još neke mašine, neophodno mu je oko 50.000 eura.

Škola za varioca

- To je za mene ogromna investicija. Država bi mogla pomoći mladim ljudima nekim povoljnim dugoročnim kreditima. Ne mislim samo na ovu struku nego i na brojne druge struke i zanimanja - kaže Rikanović, ističući da nije nikakvo čudo što mladi mašinbravari, varioci, vozači, automehaničari i druge zanatlije napuštaju ove prostore.

I njegov desetak godina mlađi prijatelj Nenad Kojić želi ostati na selu. Trenutno završava srednju školu za varioca. I on kaže da mladim ljudima treba pružiti šansu da svoju egzistenciju ostvare u svom zavičaju.

Kojić: Treba nam pružiti šansu

Uče od starijih majstora

U Crnjelovu ima još dobrih majstora za popravak poljoprivredne mehanizacije i među njima nema izražene konkurencije, kaže Mile Rikanović. Objašnjava da mladi uče od iskusnijih i boljih majstora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.