SEMBERIJA U Crnjelovu kod Bijeljine ne nedostaje entuzijazma da ostanu na rodnoj grudi

Mladi bi rado ostali na selu, od države očekuju povoljne kredite

Da bi proširio radionicu za popravak poljoprivrednih mašina, instalirao grijanje, kupio glodalicu i još neke mašine, Rikanoviću neophodno oko 50.000 eura, što je za njega ogromna investicija

LJ. LJUBOJEVIĆ

Kojić I Rikanović: Žele ostati u zavičaju, očekuju pomoć države


Mile Rikanović (29) i Nenad Kojić (18) iz bijeljinskog sela Crnjelovo, za razliku od mnogih vršnjaka koji žele otići u inozemstvo, odlučni su u namjeri da svoju egzistenciju ostvare u rodnom selu. Rikanović je nedavno bio i na jednom sastanku u Bijeljini, interesirajući se i za bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

Onoga što je neophodno selu kao što je Crnjelovo - servisa za popravak poljoprivredne mehanizacije, nema u projektima evropskih fondova, ali ima magacina za skladištenje robe.

Dvoje djece

Mile je oženjen i ima dvoje djece, kćerku i sina. Supruga nije zaposlena i posvećena je djeci. Mile je završio autoelektričarski zanat, ali se odlučio baviti popravkom poljoprivredne mehanizacije. Živi u zajedničkom domaćinstvu s roditeljima, koji obrađuju oko 12 hektara zemljišta.

- Sve sam do sada radio samostalno, bez ičije pomoći. Počeo sam tako što sam prvo nabavio aparat za zavarivanje, nakon čega sam nabavio strug i bušilicu. Već sam kompletirao manju metalostrugarsku radnju i želja mi je da u dogledno vrijeme otvorim servis za popravak poljoprivrednih mašina – kaže Rikanović, objašnjavajući da bi mogao zaposliti još dva-tri radnika

  • Rikanović: Raspitivao se za sredstva iz fondova EU

    Rikanović: Raspitivao se za sredstva iz fondova EU


Da bi proširio radionicu, instalirao grijanje, kupio glodalicu i još neke mašine, neophodno mu je oko 50.000 eura.

Škola za varioca

- To je za mene ogromna investicija. Država bi mogla pomoći mladim ljudima nekim povoljnim dugoročnim kreditima. Ne mislim samo na ovu struku nego i na brojne druge struke i zanimanja - kaže Rikanović, ističući da nije nikakvo čudo što mladi mašinbravari, varioci, vozači, automehaničari i druge zanatlije napuštaju ove prostore.

I njegov desetak godina mlađi prijatelj Nenad Kojić želi ostati na selu. Trenutno završava srednju školu za varioca. I on kaže da mladim ljudima treba pružiti šansu da svoju egzistenciju ostvare u svom zavičaju.

  • Kojić: Treba nam pružiti šansu

    Kojić: Treba nam pružiti šansu


Uče od starijih majstora

U Crnjelovu ima još dobrih majstora za popravak poljoprivredne mehanizacije i među njima nema izražene konkurencije, kaže Mile Rikanović. Objašnjava da mladi uče od iskusnijih i boljih majstora.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na