ALARMANTNO Najviše zaraženih uzrasta od dvije do pet godina

U KS raste broj oboljelih od morbila, od 270 zaraženih samo jedno vakcinisano

Obuhvat imunizacijom znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta

Fena
03.04.2019 11:49

Najviše zaraženih morbilima

Foto: Ilustracija

U Kantonu Sarajevo (KS) zabilježeno je 270 oboljelih od morbila, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS za period od 22. januara do 29. marta ove godine.

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo, jer su najmnogoljudnije, a slučajevi oboljelih su zabilježeni i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrirano je 39 slučaja, Stari Grad 14, Ilidža 32, Vogošća 22, Hadžići tri i Ilijaš četiri, dok u Trnovu nije zabilježen nijedan slučaj morbila.

Najviše oboljelih, i to 101, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Najviše zaraženih morbilima - 256 nevakcinisano je, zatim pet slučaja nepotpune vakcinacije i jedan slučaj vakcinisane osobe, podaci su Zavoda do 29. marta.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.

Tagovi

Morbili Sarajevo

Komentari

NA VRH