"AVAZ" SAZNAJE

Škrijelj poručio Sebiji Izetbegović: „Bolje grob nego rob!“

Atmosfera na trosatnom sastanku bila na momente vrlo usijana, a sve okončano bez ikakvog zaključka

Piše: A. NUHANOVIĆ

3.4.2019

Duže od tri sata u ponedjeljak je trajao sastanak Zinete Bogunić, ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, njenog pomoćnika Sifeta Kukuruza i Amela Kovačevića, kantonalnog ministra finansija, s čelnicima Medicinskog fakulteta, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i rektorom Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifatom Škrijeljom.

Cilj okupljanja

Kako saznajemo, sastanak je bio toliko buran da se u jednom momentu rektor Škrijelj direktorici KCUS-a Izetbegović obratio riječima: „Bolje grob nego rob!“

Atmosfera na trosatnom sastanku na momente je bila vrlo usijana, a sve je okončano bez ikakvog zaključka.

Cilj okupljanja bio je prevazilaženje problema koji su nastali na relaciji UNSA – Medicinski fakultet, s obzirom na to da je cijeli slučaj završio na sudu jer je za rektora sporna pozicija Semre Čavaljuge koju je on razriješio funkcije dekanese krajem prošle godine.

Iako je poziv upućen samo dekanesi, u njenoj pratnji došli su i profesori Nermin Sarajlić te Ago Omerbašić, dok je direktorica KCUS-a Izetbegoivć, koja je također dobila pozivnicu, došla u pratnji Enre Suljić, koja slovi za njenu desnu ruku.

Zašto se kasnilo

Kako se rektor pojavio sam, sastanak je počeo sa zakašnjenjem od 35 minuta, s obzirom na to da je insistirao da se skupu pridruži i „njegova delegacija, jer i ostali imaju pojačanje“.

Na veliko iznenađenje, posebno direktorice Izetbegović i Suljić, pojavio se i Elmedin Konaković, predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, koji je podržao Škrijelja i Univerzitet. Kako saznajemo, rektor Škrijelj nije popustio pod pritiskom Izetbegović.

Sve navode pokušali smo provjeriti kontaktirajući rektora, ali nam je tek rekao da je umoran od tog sastanka, da se nema namjeru ičega prisjećati. Kazao je i da ga on nije zakazao, ali i kroz šalu dodao: „Semra Čavaljuga više nije glavna zvijezda o kojoj želim govoriti, jer ona nije ni dekan ni v. d. dekana.“

Smetao joj dolazak Konakovića

Izetbegović je pitala Konakovića šta hoće i ko je on da bude na sastanku, optuživši ga da je neznalica. No, on joj je objasnio da je predsjednik Skupštine KS i da legitimno predstavlja građane i interese Kantona, koji je finansijer KCUS-a.

 Konaković je ostao do kraja na sastanku.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.