REAKCIJE

Ombudsmeni osuđuju svaku aktivnost koja ima za cilj diskriminaciju LGBT populacije

Ilustracija

S. K.

3.4.2019

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine saopćili su danas da sva ljudska prava, uključujući slobodu govora i izražavanja, slobodu okupljanja, prava na privatnost i porodični život, trebaju biti jednako dostupna svima, uključujući i LGBT populaciju, bez diskriminacije. 

Ombudsmeni konstatiraju da, iako Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja koje imaju pravni okvir za osiguranje uživanja prava pripadnicima/ama LGBT populacije, postoji nesklad između normativnih standarda s jedne strane i uživanja tih prava u praksi s druge strane.   

- Nikome ne smije biti uskraćeno bilo koje pravo u svim oblastima privatnog i javnog života samo zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije. U tom kontekstu ombudsmeni BiH osuđuju svaku aktivnost, uključujući i izjave koje imaju za cilj diskriminaciju ili drugačiji tretman LGBT populacije te pozivaju sve organe vlasti da jačaju svoje kapacitete da bi pravovremeno odgovorili na sve vrste nasilja usmjerene na pripadnike LGBT populacije - navedeno je u saopćenju ombudsmena BiH.

Oni ističu da vlasti u BiH trebaju osigurati jednaku pažnju i zaštitu prava svakog građanina, uključujući i zaštitu LGBT populacije u pogledu prava na slobodu izražavanja i okupljanja.

- Propust da se poduzmu energičniji koraci u suzbijanju govora mržnje produbljuje podijeljenost društva i olakšava formiranje društvenih grupa koje smatraju da imaju pravo da nameću svoju volju ostalima, dok pravovremena reakcija na govor mržnje daje priliku tijelima za provođenje zakona da predvide izbijanje ozbiljnih incidenta - navedeno je.

Ombudsmeni u BiH će, u skladu sa svojim mandatom, u svim slučajevima koja za cilj imaju diskriminaciju drugih i drugačijih poduzimati zakonom utvrđene mjere, uključujući i pokretanje istraživanja kršenja ljudskih prava po službenoj dužnosti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.