REAKCIJE

Studenti protiv zločinca: Dozvolili ste obraćanje nekome ko se nikada, pa ni jučer, nije izvinio za monstruoznosti za koje je odgovoran

Podsjetit ćemo Vas da presuda kojom je Dario Kordić proglašen krivim od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. godine

Piše: E. Trako

3.4.2019

Grupa studenata Studentskog doma "Stjepan Radić" uputila je otvoreno pismo direktoru ove ustanove Boženku Ćosiću, koji je omogućio održavanje predavanja Dariju Kordiću, ratnom zločincu.

Otvoreno pismo upravitelju Studentskog doma "Stjepan Radić" povodom održanog predavanja Darija Kordića potpisuje Inicijativa mladih za ljudska prava.

Poštovani gospodine Ćosić,

povod za naše obraćanje Vama je predavanje koje je jučer, 2. aprila 2019. održao Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac u organizaciji Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u kinu "Forum" zagrebačkog studentskog doma "Stjepan Radić", a kojeg ste Vi upravitelj.

Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikada, pa ni jučer, nije izvinio za monstruoznosti za koje je odgovoran. Podsjetit ćemo Vas da presuda kojom je Dario Kordić proglašen krivim od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. godine u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece.

Davanjem javnog prostora ovakvim ljudima gradi se društvo koje veliča rat i nasilje, omalovažava i ne poštuje žrtve te aktivno promiče vrijednosti suprotne ljudskim pravima.

Kako biste studentima i studenticama te zainteresiranoj javnosti omogućili da steknu znanja i spoznaje o događanjima i zločinima koji su se dogodili u srednjoj Bosni početkom devedesetih, upućujemo Vam zahtjev za održavanjem projekcije filma "Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna" u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, u kinu "Forum", koji, između ostalog, tematizira zločine počinjene u Ahmićima za koje je Kordić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina.

U nadi da prepoznajete važnost i odgovornost da navedena projekcija bude prikazana, molimo da se održi 16. aprila na 26. godišnjicu zločina u Ahmićima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.