AFERA SELEFIJE

Tužilaštvo neće provoditi istragu protiv Mije Krešića, Mate Đakovića i Ivana Bandića

Avaz.ba

3.4.2019

Tužilaštvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mate Đakovića, novinara, i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH, a nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi s navodima iznesenim na jednom internet-portalu.

U tekstu je navedeno da osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- U predmetu su saslušani Đaković, Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č. H., koja se pojavljuje u određenim videomaterijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i druge), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Svi saslušani svjedoci, osim Avde Avdića koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č. H. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom.

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

Nadalje, u toku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti.

Tužilaštvo BiH ovom prilikom informira javnost da, prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka, Ministarstvo sigurnosti BiH u momentu kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.