ISPOVIJEST

Dario Kordić ubijao je djecu, nema on šta pričati o Bogu

Netko tko je odgovoran za tako ozbiljne zločine ne može bez imalo kajanja stajati u sveučilišnom prostoru i pozirati kao uzor mladima, kaže Bilić

Bilić: Nismo mogli zatvoriti oči

Piše: E. Trako

4.4.2019

Dario Kordić, ratni zločinac osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, prije svega u Ahmićima, nije uspio završiti predavanje u Studentskom domu "Stjepan Radić" u Zagrebu o „svom otkrivanju Boga“, zahvaljujući Damiru Biliću i njegovim prijateljima koji su upali u salu gdje je održavan ovaj skup.

- Nema on šta pričati o Bogu u Zagrebu. On je ratni zločinac, on je kriv za stradanja nevinih ljudi, kriv je za Ahmiće i pogibiju 113 ljudi, među kojima su bile i bebe, djeca, starci, žene. Nismo, jednostavno, mogli to gledati – kaže Bilić.

Nije mu bilo svejedno, kao ni njegovim prijateljima, ući među desetine

Kordićevih pristalica i uzviknuti da je on zločinac.

- Nismo u tim trenucima razmišljali ni o čemu. Nismo mogli detaljno isplanirati akciju – priča Bilić.

Otkriva nam da je na kraju uspio okupiti šest ljudi. Napravili su transparente „Dario Kordić je ratni zločinac“, „Najmlađa žrtva: osmomjesečna beba / najstarija: 81-godišnja žena“, „Dario koljač“...

- Kada smo vidjeli Kordića kako sebe prikazuje kao moralnu vertikalu i uzor mladima, praktički svima nam je bilo jasno da moramo nekako odreagirati i reći da ovo ne može samo tako proći, da netko tko je odgovoran za tako ozbiljne zločine ne može bez imalo kajanja stajati u sveučilišnom prostoru i pozirati kao uzor mladima. Otišli smo vani da razvijemo transparent i ušli unutra skandirajući: „Ratni zločinac“ – kaže Bilić.

Napominje da je atmosfera bila napeta i da je dvadesetak ljudi iz publike agresivno krenulo prema njima, ali da nije bilo većih incidenata.

Studenti pisali upravniku Doma

Otvoreno pismo upravitelju Studentskog doma "Stjepan Radić" Boženku Ćosiću uputila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

- Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikad, pa ni jučer, nije izvinio za monstruoznosti za koje je odgovoran – naveli su u pismu te podsjetili na sadržaj presude Suda u Hagu protiv Kordića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.