AKTUELNO Predsjedavajući Predsjedništva BiH u intervjuu za BHT

Dodik o formiranju Vijeća ministara: Znate li kakva bi to politička bomba bila...

Tu istu izjavu koju je napravio Bakir Izetbegović parafiramo Čović i ja, a on kaže ''moram da još vidim''

Avaz.ba
04.04.2019 12:19

Dodik u emisiji "Jedan"

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nemogućnost formiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naziva uzurpacijom političkih prava. Kaže kako je prije nekoliko dana evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanesa Hana (Johannes Hahn) istakao da ne može biti napisano pozitivno mišljenje za BiH, ako ne bude formirana vlast.

- Ja apeliram da se formira vlast - rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da ne može shvatiti zbog čega se razvlače pregovori o formiranju Vijeća ministara i zbog čega se postavljaju pitanja poput ulaska Demokratske fronte u vlast ili formiranja Bh. bloka.

- Mi se dogovorimo s Izetbegovićem, koji pristane i kaže OK, ide predsjedavajući Srbin i tri ministarstva, idu tri ministra Bošnjacima, tri Hrvatima. Zato što je predsjedavajući Srbin, Bošnjaci biraju prvi, Hrvati drugi, mi treći. I to je fer. I sve je to bilo uredu i hajde da samo napravimo neku izjavu, koju napravi Bakir Izetbegović.

Tu istu izjavu koju je napravio Bakir Izetbegović parafiramo Čović i ja, a on kaže ''moram da još vidim''. A onda nakon dan shvatimo, ulaze Željko Komšić i njegov DF. OK, to je na bošnjačkoj strani. On traži sada od srpske strane da, pored predsjedavajućeg, imamo samo dva ministra, jer zaboga ulazi Željko Komšić.

Hoću li ja da dovedem Marka Pavića? Hoćeš da dovedem Stevandića, Dragana Čavića ili da dovedem Peru Đokića i kažem ''šta je s njima, imaju i oni svoje poslanike unutra -govori za intervju “Jedan” Milorad Dodik.

Dodik govori i kako nije protiv Bosne i Hercegovine, ali jeste protiv “neproduktivnih elita i kod Srba i kod Bošnjaka”.

Ustavni sud BiH - odmetnuta struktura

- Ja u budućnosti ne mogu da isključim bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske. Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno - rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao dana Republike Srpske, Dodik je rekao da je ova institucija “odavno dobila političke konotacije”.

- Svi mi znamo šta znači Ustavni sud. Ustavni sud je institucija koja utvrđuje saglasnost akata niže pravne snage s Ustavom. Ustav postoji, a oni su kreirali ustavni sistem. To nije uloga Ustavnog suda i kada je odlučivao prvi put o danu RS, i tada je donio političku odluku.

Dakle, Ustavni sud se upetljao u sve vezano za identitet RS. Ranije je naložio da se promijeni grb, da se promijeni himna, da se preispita zastava, a još dva elementa tog identiteta kao što je Dan Republike i samo ime, kao što vidite već se postavljaju kao nešto o čemu se treba raspravljati - smatra Dodik.

Član Predsjedništva BiH Ustavni sud BiH smatra “odmetnutom strukturom koja isključivo radi pod motivacijom vanjskih inputa koje dobiva, prije svega, od okruženja oko visokog predstavnika ili nekih moćnih ambasada u BiH”.

Izvještaj o vrbovanju selefija - ništa novo 

Predsjedništvo BiH dobilo je informaciju o navodima o aktivnostima hrvatske SOA-e i konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja. Predsjedavajući Dodik navodi da je ponižavajuće što je Predsjedništvo moralo tražiti informaciju od ministra sigurnosti, ako je već država ugrožena.

- Više sam saznao iz novina nego odatle. Sve je to nešto načelno, isto kao što je bilo u medijima. Ono što sam ja kao član Predsjedništva dobio jeste informacija ministra koja je meni pokazana samo da je pročitam, jer je povjerljivog karaktera.

Tamo piše u fus noti da bih, ako iznesem taj sadržaj, mogao biti ja taj koji će biti proganjan. Evo, ne mogu onda da kažem. Ja bih volio da nije povjerljivog karaktera i da se to raščisti. Ustvari, ja nisam ni vidio ništa povjerljivo. Pravi se mistifikacija. Ne treba to - tvrdi Dodik.

Stranačko zapošljavanje nakon izbora - svi moraju otići

Dodik kaže kako je kao “selektor političke reprezentacije iz RS” želio da i opozicione političke partije iz tog entiteta participiraju u vlasti na državnom nivou, ali su one to odbile. Zamjera im da su uzeli pet mjeseci mandata koji im ne pripada i da su taj period, kako tvrdi, iskoristili za zapošljavanje više od 400 svojih ljudi u različitim institucijama na nivou BIH.

- Naravno da ćemo reagirati. Moraju svi otići van, ionako ima previše zaposlenih tamo, ionako moramo da izvršimo reformu javne uprave, pa i na nivou BiH - ocjenjuje Dodik.

U intervjuu “Jedan” Dodik govori o politici, biznisu, odnosu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i susjedima, novcu Centralne banke BiH, košarci, pismu podrške košarkašu Jusufu Nurkiću.

Intervju “Jedan” večeras je na programu BHT 1 od 21 sat.

Komentari

NA VRH