OTVORENO Miloš Bošnjaković, prvi čovjek „Adriatic Metalsa“ u BiH

Naši prioriteti su olovo, barit i cink, a ne zlato, zahtjev za eksploataciju još nismo ni predali

Ova kompanija još nije uputila nikakav zahtjev za eksploataciju zlata

E. TRAKO

Miloš Bošnjaković, suvlasnik i prvi čovjek "Adriatic Metalsa", kompanije koja istražuje teren u Varešu, primarno u potrazi za baritom i cinkom, otkriva za „Avaz“ da ova kompanija još nije uputila nikakav zahtjev za eksploataciju zlata.

- To je najobičniji elaborat koji, po bh. zakonima, imamo obavezu da objavimo i da damo ministarstvu. Međutim, neko je to nakaradno preveo i rekao da smo dobili dozvolu za eksploataciju zlata. Mi nismo zahtjev za dozvolu ni podnijeli i „Adriatic Metals“ još istražuje teren. Rudno tijelo je u zemlji i ono će samo sebe izdefinirati – kaže za ''Avaz'' Bošnjaković.

Dodaje da je elaborat, naravno, odobren.

- Radi se o elaboratu o klasifikaciji i rezervama, odnosno resursima koje mi bušenjem do njih dolazimo. Može to biti glina, kamen, zlato. To je redovna procedura. U tom elaboratu smo naveli da smo našli i žive koja je jedan veliki minus, i arsena, i zlata, i srebra, i cinka, i svih elemenata. Dodatno sve to poskupljuje, ali moramo provjeriti svaki mineral – dodaje na kraju Bošnjaković.

Ranije je za ''Dnevni avaz'' kazao da je kompanija „Adriatic Metals“ do sada uložila više od deset miliona maraka.

- Finansijskih poteškoća nemamo i nastavljamo u istom ritmu i još jače. Sve činimo da pokažemo ekonomsku opravdanost za sljedeću fazu investicije, a to je ponovno otvaranje rudnika olova, barita i cinka na području Vareša – kazao je ranije on.

Više o temi Vareš

NA LICU MJESTA
Zlatna groznica u Varešu!
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na