SKUPŠTINA KS

Zavod za javno zdravstvo: Veliki broj vrana može predstavljati opasnost za zdravlje ljudi

Virus Zapadnog Nila, od kojeg obolijeva veliki broj životinjskih vrsta, uključujući vrane, može predstavljati opasnost za zdravlje ljudi

Duraković: Postavila poslaničko pitanje Vladi KS

S. M.

4.4.2019

Zdravstveni rizik od ptica često je pretjeran, ali njihova velika populacija može predstavljati rizik od nastanka bolesti ljudi. Virus Zapadnog Nila, od kojeg obolijeva veliki broj životinjskih vrsta, uključujući vrane, može predstavljati opasnost za zdravlje ljudi. Virus se prenosi ugrizom zaraženog komarca.

Ovo je, između ostalog, napisala direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav, odgovarajući na pitanje zastupnice SBB-a u Skupštini KS Jasne Duraković.

Ona je, naime, još u januaru u Skupštini Vladi i premijeru Edinu Forti postavila zastupničko pitanje namjeravaju li se i kada početi rješavati agresivnih vrana koje napadaju građane sarajevskih naselja Otoka, Grbavica i Dobrinja.

Inicijativa Duraković tada je u javnosti na određen način ismijana, pa je ona kasnije pojašnjavala da je opravdana inicijativa shvaćena pogrešno i tendeciozno plasirana u medijima.

A, nakon odgovora direktorice Aide Pilav, ispostavilo se da je Duraković bila potpuno u pravu te da vrane mogu predstavljati problem za zdravlje građana.

Pogledajte odgovor direktorice Zavoda za javno zdravstvo Aide Pilav:


Faksimil odgovora direktorice Zavoda za javno zdravstvo KS

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.