REAKCIJE Povodom parade ponosa

SDP BiH osuđuje govor mržnje, diskriminaciju i prijetnje nasiljem

S. K.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje govor mržnje, diskriminaciju i prijetnje nasiljem u vezi s organizacijom prve bosanskohercegovačke parade ponosa.

 - Insistiramo na provođenju Zakona o zabrani diskriminacije i krivičnih zakona u BiH te zahtijevamo adekvatan odgovor pravosudnih institucija u vezi s napadima na organizatore i organizatorice. Kroz implementaciju svog idejno-političkog programa i kapacitete u institucijama vlasti SDP BiH će se beskompromisno zalagati za jednakost i ravnopravnost svih građana i građanki BiH. Polazeći od Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kao i ustavnih odredbi o ljudskim pravima i slobodama, SDP BiH u centar svoje političke aktivnosti stavlja zakonsko reguliranje ljudskih prava i sloboda i njihovo dosljedno provođenje - navodi se u saopćenju.  

Projekt razvoja Bosne i Hercegovine na načelima zapadnoevropskog iskustva demokratskog socijalizma, za SDP BiH podrazumijeva poštivanje kako političkih, tako i socijalnih prava svih i puno respektiranje pravde i jednakosti, kao njegovih temeljnih vrijednosti.

- Naš cilj je društvo bez superiornosti i subordinacije, bez patrijarhata, rasizma, homofobije i transfobije, društvo bez predrasuda i diskriminacije. Mi ne trpimo diskriminaciju na temelju spola, dobi, invaliditeta, boje kože, etničke pripadnosti, vjere, rodnog identiteta i seksualne orijentacije ili bilo čega drugog što nas - saopćeno je iz SDP-a BiH.  

NA VRH

Podijeli članak na