AKTUELNO

Za smjenu Vlade TK SDA ima sigurnih 14 od potrebnih 18 ruku u Skupštini

Osnovno je pitanje da li je cilj ovakve inicijative napraviti, kaže Hadžiefendić, nešto bolje u TK ili učiniti kanton nefunkcionalnim ili je posrijedi ucjena za pravljenje neke buduće većine

A.H .

4.4.2019

Nakon što je prije dva dana na Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona Bego Gutić najavio pokretanje inicijative za smjenu Vlade TK, tokom dana plasirana je informacija da je inicijativu za smjenu potpisalo devet poslanika SDA, tri iz DF-a i dva iz Stranke za BiH.

- Nemamo nikakvih zvaničnih informacija, osim medijskih špekulacija. Osnovno je pitanje da li je cilj ovakve inicijative napraviti nešto bolje u TK ili učiniti kanton nefunkcionalnim ili je posrijedi ucjena za pravljenje neke buduće većine. Kako god, treba poštovati proceduru. Za smjenu Vlade potrebno je najmanje 18 ruku – kazao nam je Bahrudin Hadžiefendić, predsjednik KO SBB-a TK.

Inicijativu SDA, nakon preksinošnjeg sastanka predstavnika ove stranke sa poslanicima nekoliko političkih partija koje participiraju u Skupštini TK, održanog u Tuzli u restoranu „Dramar“, mogli bi podržati i tri poslanika SDP-a, od kojih je jedan iz Tuzle i dva iz Gradačca.

Upitan da li zna za inicijativu i kakav je stav SDP-a, predsjednik KO SDP-a TK Enver Bijedić danas nam je kazao da se nalazi u Zagrebu te da „ne zna o čemu se radi“.

Kukić: Taj koji smjenjuje trebao bi imati većinu da napravi novu Vladu

- Ne bih da komentiram informacije koje imate. Inicijativa treba biti i zvanično upućena Skupštini TK. Hoće li neko smjeniti aktuelnu Vladu ili ne, manje je važno od toga da li taj koji smjenjuje ima većinu u Skupštini da napravi novu Vladu. Znam da se nekima mnogo žuri zbog privatnih interesa, pa i po cijenu da izazovu teške turbulencije u kantonu, što ni za koga ne bi bilo dobro. I ja sam čuo da će neki poslanici SDP-a podržati SDA-ov prijedlog, ali koliko je to istina, ne znam – kazao nam je Mirsad Kukić, predsjednik PDA BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.