REAKCIJE

Iz Ambasade SAD u BiH za Avaz.ba o rezervnom sastavu policije RS: Upoznati smo s odlukom, tražit ćemo dodatne informacije

Al. Ti.

4.4.2019

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se, kako su kazali iz Vlade RS, zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uvjeti za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Iz Ambasade SAD u BiH su za Avaz.ba kazali da su upoznati s ovom odlukom Vlade RS te dodali da će tražiti dodatne informacije o namjeni ovog rezervnog sastava policije.

- Upoznati smo s činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala Nacrt amandmana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. Tražit ćemo dodatne informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - navode iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Dodali su da SAD podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u BiH.

- Podržavamo rad svih policijskih agencija koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti s drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno, u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja - kazali su za Avaz.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.