OTVORENO

Afera „Selefije“ dokaz je da saradnja među sigurnosnim agencijama ne postoji

Ovo su kreirali oni koji rade izvan sustava, ali želim da se sve izvede načistac, kaže Krešić

Piše: M. AŠČIĆ

5.4.2019

Meni ne znači ništa što je Tužilaštvo BiH donijela naredbu da obustavi istragu protiv mene u tzv. aferi „Selefije“. Želim da se ove stvari izvedu načistac i da se jasno utvrdi ko i zašto je stao iza ovih teški optužbi i podvala koje su se pokazale neosnovanim. Izjavio je to jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Jasan rukopis

Njegovo ime našlo se u žiži nakon medijskih optužbi da je pomogao hrvatskoj obavještajnoj službi (SOA) da vrbuje pripadnike selefijskog pokreta koji bi, tobože, prenosili oružje u mesdžide na području BiH, a kako bi bile potvrđene optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je naša zemlja „leglo terorizma“.

- Ovdje je vrlo jasno iščitati rukopis i namjeru napada na određene institucije i pojedince. Zašto je to tako, najbolje znaju ljudi koji ovo rade i koji su izvan sustava sve ovo kreirali. Mislim da institucije moraju na ovo odgovoriti kvalitetno i da ne treba stati na ovome. U ovom slučaju nije bitna nikakva rodbinska niti druga veza, kako se predstavlja. Osobu koja je u kriminalu ne možete zaštititi. Ovdje se ne štiti ni Mijo, niti niko drugi, nego se štite zakon i integritet BiH - kaže Krešić.

Tvrdi da je dovođenje u vezu njegovog imena s glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić samo pritisak na njenu poziciju te da je ona već odavno meta pojedinim obavještajnim krugovima.

- Ona nema nikakve veze sa mnom i ovom pričom. A zašto i kome smeta, to je drugo pitanje. Očigledno je da se troše resursi u krivom smjeru. Priča o rodbinskim vezama je besmislica i hvatanje za slamkicu spasa u svemu ovome. Neki su svašta govorili i radili i sada to pokušavaju na besmislen način prikazati kao da se neko štiti -  tvrdi Krešić.

Ko su akteri

Ova navodna obavještajna afera, kako kaže, pokazala je samo da ne postoji saradnja među sigurnosnim agencijama u BiH.

- Mene su uvjeravali u suprotno, ali ovo što se desilo, pokazao je da je suradnja jako, jako loša. Ne samo unutar agencija u BiH nego i suradnja sa susjednim državama. Nezamislivo je da se tri tjedna priča o nečemu, a da nisu održani ni sastanci niti su se javno o tome oglasili ključni akteri. Zato se ovo mora razjasniti do kraja i ovakvim stvarima mora se stati ukraj – zaključuje Krešić.

Zna se ko ima obavještajne podatke

Krešić kaže da Ministarstvo sigurnosti BiH uopće i ne treba imati bilo kakve informacije kada je u pitanju obavještajni sektor, niti se treba miješati u rad.

- Ključna je osoba predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika, nikako ministar sigurnosti, i ovdje se radi o krivim stvarima. Uostalom, sve su sigurnosne agencije rekle da nisu imale nikakve podatke u tom smjeru i sada se opet izražava sumnja u cijeli sigurnosni sektor - ističe Krešić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.