OTVORENO Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti, za „Avaz“

Afera „Selefije“ dokaz je da saradnja među sigurnosnim agencijama ne postoji

Ovo su kreirali oni koji rade izvan sustava, ali želim da se sve izvede načistac, kaže Krešić

M. AŠČIĆ

Meni ne znači ništa što je Tužilaštvo BiH donijela naredbu da obustavi istragu protiv mene u tzv. aferi „Selefije“. Želim da se ove stvari izvedu načistac i da se jasno utvrdi ko i zašto je stao iza ovih teški optužbi i podvala koje su se pokazale neosnovanim. Izjavio je to jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Jasan rukopis

Njegovo ime našlo se u žiži nakon medijskih optužbi da je pomogao hrvatskoj obavještajnoj službi (SOA) da vrbuje pripadnike selefijskog pokreta koji bi, tobože, prenosili oružje u mesdžide na području BiH, a kako bi bile potvrđene optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je naša zemlja „leglo terorizma“.

- Ovdje je vrlo jasno iščitati rukopis i namjeru napada na određene institucije i pojedince. Zašto je to tako, najbolje znaju ljudi koji ovo rade i koji su izvan sustava sve ovo kreirali. Mislim da institucije moraju na ovo odgovoriti kvalitetno i da ne treba stati na ovome. U ovom slučaju nije bitna nikakva rodbinska niti druga veza, kako se predstavlja. Osobu koja je u kriminalu ne možete zaštititi. Ovdje se ne štiti ni Mijo, niti niko drugi, nego se štite zakon i integritet BiH - kaže Krešić.

Tvrdi da je dovođenje u vezu njegovog imena s glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić samo pritisak na njenu poziciju te da je ona već odavno meta pojedinim obavještajnim krugovima.

- Ona nema nikakve veze sa mnom i ovom pričom. A zašto i kome smeta, to je drugo pitanje. Očigledno je da se troše resursi u krivom smjeru. Priča o rodbinskim vezama je besmislica i hvatanje za slamkicu spasa u svemu ovome. Neki su svašta govorili i radili i sada to pokušavaju na besmislen način prikazati kao da se neko štiti -  tvrdi Krešić.

Ko su akteri

Ova navodna obavještajna afera, kako kaže, pokazala je samo da ne postoji saradnja među sigurnosnim agencijama u BiH.

- Mene su uvjeravali u suprotno, ali ovo što se desilo, pokazao je da je suradnja jako, jako loša. Ne samo unutar agencija u BiH nego i suradnja sa susjednim državama. Nezamislivo je da se tri tjedna priča o nečemu, a da nisu održani ni sastanci niti su se javno o tome oglasili ključni akteri. Zato se ovo mora razjasniti do kraja i ovakvim stvarima mora se stati ukraj – zaključuje Krešić.

Zna se ko ima obavještajne podatke

Krešić kaže da Ministarstvo sigurnosti BiH uopće i ne treba imati bilo kakve informacije kada je u pitanju obavještajni sektor, niti se treba miješati u rad.

- Ključna je osoba predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika, nikako ministar sigurnosti, i ovdje se radi o krivim stvarima. Uostalom, sve su sigurnosne agencije rekle da nisu imale nikakve podatke u tom smjeru i sada se opet izražava sumnja u cijeli sigurnosni sektor - ističe Krešić.

NA VRH

Podijeli članak na