SJEĆANJE

Odata počast prvim civilnim žrtvama opkoljenog Sarajeva

N. G.

5.4.2019

T. Saletović

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, građani i predstavnici vlasti okupili su se na Mostu Suade i Olge da bi odali počast prvim civilnim žrtvama agresije na BiH. 

Polaganjem cvijeća na spomen-ploči brojne delegacije danas su se prisjetile dviju heroina Suade Dilberović i Olge Sučić.

Suada je bila studentica iz Dubrovnika na petoj godini Medicinskog fakulteta, dok je Olga, majka dvoje djece, radila kao službenica u Skupštini BiH.

Zajedno su učestvovale u demonstracijama za mir, na kojima su Sarajlije tražile od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku. Nekoliko desetina hiljada ljudi je tražilo da se spriječi rat i da se suprotstavi agresiji na nezavisnu BiH.

Osim okupljenih građana koji su odali počast stradalim žrtvama, cvijeće su položili predstavnici grada Sarajevo, načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo te predstavnici Unije civilnih žrtava KS.

U znak sjećanja na ove dvije heroine, našeg grada nekadašnji most Vrbanja preimenovan je u Most Suade Dilberović i Olge Sučić, koje su ubijene 5. aprila 1992. godine od snajperskih hitaca paravojnih formacija SDS-a s Radovanom Karadžicem na čelu

Podsjećamo, on je 20. marta osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.