BH BLOK

Nikšić: Komšićeva Demokratska fronta svrstala se u bošnjački blok

Nekako vam SDP dođe kao općenarodna imovina i oni koji nisu članovi SDP-a i glasači, osjećaju se pozvanim da kažu SDP-u šta treba raditi

Nermin Nikšić. Arhiv

Avaz.ba

5.4.2019

Lider stranke SDP-a Nermin Nikšić jučer je gostovao u emisiji "Dan uživo" na N1, gdje je istakao da vlasti na državnom nivou nema dok to ne kažu HDZ i SNSD, a smatra kako je takvu odluku osigurala SDA svojim glasovima, kao i da se DF svrstala u bošnjački blok.

U emisiji "Dan uživo" Nikšić je upitan o pregovorima Željka Komšića u vlasti, gdje je istakao da će se suzdržati od komentara. 

- Ja se nastojim suzdržavati od komentara. Nekako vam SDP dođe kao općenarodna imovina i oni koji nisu članovi SDP-a i glasači, osjećaju se pozvanim da kažu SDP-u šta treba raditi. To je legitimna odluka organa DF-a, mi smo donijeli drugačiju odluku. To je njihovo pravo. Nažalost, takvom odlukom su odlučili da ne participiraju u Bh. bloku - kazao je jučer Nikšić u izjavi za N1. 

Nikšić je najavio nove pregovore u redovima Bh. bloka naredne sedmice. 

- To je njihova odluka. Istini za volju, pokrenuli smo, mogu najaviti, nastavak razgovora u ponedjeljak oko utvrđivanja Bh. bloka i formaliziranja. O tome treba da razgovaramo i stvorimo pretpostavke. Ja sam se nadao, to je bila moja želja i o tome smo razgovarali, da formiramo vlast kao građanski blok i da nakon tih nekoliko mjeseci funkcioniranja vlasti u kantonima, onda postavimo kao Bh. blok stvari na pravo mjesto i kažemo: vidite da funkcionira gdje je Bh. blok, hoćemo li tako i u FBiH - istakao je Nikšić.

Tvrdi kako imaju identičan stav da ne treba izmjena Izbornog zakona. 

- Taj zakon se donosi u Parlamentu, a ne u Vladi. Šta će se promijeniti ako mi kažemo da smo dio vlasti? Mogao je i SDP donijeti odluku da hoće biti dio vlasti. Vlasti u FBiH nema dok to ne kaže HDZ. Vlasti na državnom nivou nema dok to ne kažu HDZ i SNSD. Takvu odluku i HDZ-a i SNSD-a osigurala je SDA svojim glasovima. Sad je pitanje zašto mi da ulazimo u to. Zašto da mi pojeftinjujemo kad je SDA omogućila HDZ-u i SNSD-u da se bez njih ne može ništa desiti? SDA može s HDZ-om i SNSD-om napraviti Vijeće ministara sutra - dodao je Nikšić.

Poručio je kako su jasno istakli da HDZ ne može računati na njihove glasove o izbornom zakonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.