REAKCIJE

Centar ''Nahla'': Stav Samre Ćosović-Hajdarević nije stav svih muslimana i muslimanki

Ženski edukacijski centar ''Nahla'' izrazio je neslaganje sa stavovima koji pozivaju na govor mržnje i diskriminaciju

S. K.

5.4.2019

Ženski edukacijski centar ''Nahla'' izrazio je neslaganje sa stavovima koji pozivaju na govor mržnje i diskriminaciju.

- Naglašavamo da je to u direktnoj suprotnosti s islamskim učenjem, što je jasno iz fetve Vijeća muftija IZ u BiH iz 2015. godine, kojim se „zabranjuje svaka vrsta nasilja prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije“ – kaže se u saopćenju Centra ''Nahla'', a povodom izjava zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Samre Ćosović-Hajdarević o paradi ponosa, planiranoj za septembar ove godine.

Istaknuto je da je stav zastupnice Ćosović-Hajdarević doveo do toga da se uzima kao reprezentativni stav svih muslimanki i muslimana.

Centar ''Nahla'' poziva vjernike i vjernice na dostojanstvo i argumentirano izražavanje stavova i poštovanje prava i sloboda svih sugrađana i sugrađanki, bez poziva na nasilje i mržnju. Također, pozivaju medije na objektivnost u izvještavanju.

- Pozivamo izabrane političke predstavnice i predstavnike da preuzmu odgovornost za izrečene stavove i posljedice koje mogu izazvati riječi izgovorene s tih pozicija te da u svakom javnom nastupu poštuju prava građana i građanki, čije interese zastupaju sukladno zakonima i Ustavom BiH, na koje su se obavezali zakletvom prilikom preuzimanja mandata – naglašeno je u saopćenju.

Centar ''Nahla'' ističe da demokratsko društvo u kojem živimo i multikulturalnost koju njegujemo svako daje za pravo da se nešto smatra vjerski neispravnim ili moralno neprihvatljivim.

- Ali to nikako ne bi smjelo izlaziti iz okvira slobode govora i mišljenja i prelaziti u govor mržnje i poziv na izolaciju. Pravo na okupljanje nije stav bilo čijih ličnih stavova nego pravo zagarantirano Ustavom i zakonom BiH – zaključuje se na kraju.

Potpisnice saopćenja su Inicijativa Nahlinih aktivistkinja protiv rasne i vjerske intolerancije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.