VIŠEGRAD Ima pravo na obrazovanje, ali ne na upis u prvi razred

Slavko Mršević ne može u školu, Ministarstvo prosvjete RS poništilo odluku

Odluka nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju

Avaz.ba

Foto: Arhiv


Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poništilo je odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo kojom se autističnom mladiću Slavku Mrševiću omogućava prisustvovanje nastavi u IV razredu.

Iz ovog ministarstva je saopćeno da su odluku poništili jer nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju. 

- Podsjećamo da presuda Osnovnog suda u Višegradu, donesena 25. marta 2019. godine, po tužbi Slavka Mrševića iz Rudog, na koju se poziva Školski odbor Srednjoškolskog centra Rudo, nije pravosnažna i da će Ministarstvo prosvjete i kulture, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu - kazali su.

Naveli su kako Slavko Mršević ima pravo na obrazovanje u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali na upis u prvi razred.

- S obzirom na to da prvi razred srednje škole u školskoj 2015./2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u zakonom propisanim rokovima i s potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na šta je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije - navode u saopćenju.

Više o temi Slavko Mršević

LIČNOST DANA
Nisam kriv!
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na