SKANDALOZNO

BiH dobila upozorenje da bi mogla ostati bez predstavnika u Vijeću Evrope

Starom sazivu Delegacije nije dozvoljeno da obavlja mandat u tehničkom smislu, navedeno je u upozorenju koje je objavljeno i na zvaničnoj stranici Vijeća Evrope

S.DEGIRMENDŽIĆ

5.4.2019

Vijeće Evrope upozorilo je danas Parlament Bosne i Hercegovine da ima još samo dva dana da predloži imena svoje delegacije Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE) - ili da riskira da u Skupštini nema bh. članova za cijelu 2019. godinu!  

Ovo je jedna od rijetkih evropskih institucija gdje je BiH ravnopravna članica s ostalim zemljama EU.

Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP/CD), izvjestitelji za monitoring Bosne i Hercegovine od PACE-a, pisali su danas predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izražavajući zabrinutost zbog „visokog nivoa“ mogućnosti da ''propustimo zakonski rok, a to je ponoć 6. aprila 2019. godine''.

- Prema pravilima PSSE, Parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Evrope, ima pravo da pošalje delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali od januara 2019. godine ta mjesta su upražnjena. Starom sazivu Delegacije nije dozvoljeno da obavlja mandat u tehničkom smislu - navedeno je u upozorenju koje je objavljeno i na zvaničnoj stranici Vijeća Evrope.

Iako je iz ove evropske institucije iskazano razumijevanje u kontekstu činjenice da pregovori o formiranju Vijeća ministara utječu na imenovanje bh. parlamentarne delegacije, istakli su da "odsustvo bosanske parlamentarne delegacije u Skupštini je veoma loš signal o sposobnosti BiH da poštuje svoje obaveze u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava".


Pismo obajvljeno na zvaničnoj stranici Vijeća Evrope

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.