SARAJEVO

Primjena zakona o pravima demobilisanih boraca da počne od 1. jula

Zakon, koji je usaglašen, nije idealan, ali je maksimum koji se u ovom trenutku mogao dostići, istakli borci

S pres-konferencije Udruženja. S. Saletović

M. R. S.

5.4.2019

Predstavnici boračkih udruženja traže da primjena budućeg zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica počne od 1. Jula, umjesto od 1. oktobra, kako je predviđeno.

Ovaj zahtjev, kako su istajli danas na pres konferencji, je zahtjev sa terena, odnono njihovih članova.  

Tekst ovog zakona nedavno je usaglasila radna grupa, čiji su članovi bili predstavnici Vlade FBIi, Parlamenta FBiH i predstavnici boraca. Izvještaj ove radne grupa danas je usvojila Vlada FBiH i zadužila ministarstva da pripreme njegov nacrt.

Na pitanje šta će poduzeti ako zakon ne počne primjena zakona od 1. jula, imajući u vidu procedure donošenja koje traju po nekoliko mjeseci, Munir Karić iz Saveza boraca FBiH je odgovorio da očekuju da primjena bude od 1. jula.

Predstavnici boraca danas su istakli da zakon, koji je usaglašen, nije idealan, ali je maksimum koji se u ovom trenutku mogao dostići. Podsjetili su da su se morali uklopiti u iznos od 50 miliona KM za njegovu primjenu.

Prema predloženom, socijalno ugroženi borci iznad 57 godina starosti imat će borački dodatak u iznosu od pet KM po mjesecu provedenom u vojsci, što je u prosjeku 200 KM mjesečne naknade.

- Skupa sa radnom grupom i Odnorom za boračka pitanja Parlamenta FBIH obići ćemo kantone i tražiti rješenja za mlađe. Moguće je da, ako bude sredstava, ta dobra granica bude 55 godina ili da se povećava iznos naknade – rekao je Karić.

Borci iz kampa u Sarajevu, koji su učestvovali u izradi prijedloga teksta zakona, napomenuli su danas da nisu zadovoljni ovom dobnom granicom.

Hamza Krkalić, predstavnik boraca iz kampa, koji egzistira u Sarajevu dvije godine, kazao je danas da je važna javna objava registra, što predviđa zakon, i koja podrazumjeva objavu imena i prezimena i formacije kojoj je pripadao borac.

-Kada zakon bude donesen i objavljen, mi ćemo se u kampu dogovoriti o daljnjem toku. Ima još posla da se uradi. Dva naša zahtjeva rješavaju se zakonom, a to je dodatak i objava registra. Naš treći zahtjev je ukidanje finansiranja boračkih udruženja, što se treba regulisati drugim zakonom – dodao je Krkalić.

Ismet Imamović, predsjednik JOB „Unija veterana“ Kantona Sarajevo, također član radne grupe, istakao je da će biti formirana radna grupa koja će nadzorati primjenu zakona.

Suad Katica, također član radne grupe, naglasio je da mu je drago što će prava predviđena zakonom konzumirati i povratnici u RS i Brčko Distrikt.

Predstavnici boraca podsjetili su i na zaključke koje je u martu donijela radna grupa, a tiču se toga da su uz tekst boračkog zakona Vladi uputili inicijative za izmjene pet zakona kojim se regulišu prava boraca. Riječ je o zakonima o radu, o PIO, socijalnoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju i o kantonalnim zakonima o dopunskim pravima boraca.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.