REAKCIJE

Kazaz: Komšić je običan pragmatičar, željan kolača vlasti

On je veća politička štetočina nego onaj kojeg je najviše kritizirao kao lažnog socijaldemokratu - Zlatko Lagumdžija, kaže Kazaz

Kazaz: Komšić je populista koji se lažno predstavljao kao socijaldemokrat

Piše: K. Ke.

5.4.2019

Bolje je ostati opozicija. SDA i HDZ imaju istu etničku politiku - njihov odnos prema BiH nije isti, ali politika jeste. Ovim ne pokušavam izjednačiti SDA i HDZ, ali, ako ih ne možete izbaciti zajedno, onda ne treba ulaziti u tu priču. Moj utisak je takav da ovaj stav dijele i druge stranke Bh. bloka.  

Izjava je ovo Željka Komšića, predsjednika DF-a, data brzo nakon što je formiran Bh. blok u kojem su, osim DF-a, SDP i Naša stranka.

Iz Komšićevih usta tada su izlazile oštre kritike prema, kako je to govorio, nacionalističkim, etničkim strankama i žestoko protivljenje na samu pomisao bilo kakve saradnje s tim strankama. Komšić je prije svega mislio na SDA, HDZ i SNSD.

Vremenom je Komšić svoje izjave razblaživao.

- Sami nećemo, to znači da DF sam neće ulaziti u tu vrstu koalicije sa SDA, s nekom strankom, dijelom Bh. bloka može. Mi bismo u tom slučaju bili neki privjesak u toj priči - reći će Komšić kasnije.

U danima koji su slijedili predsjednik DF-a već je otvoreno zagovarao ulazak u vlast, prvo Bh. bloka u cjelini, kasnije samo svoje stranke. Na kraju je ušao u politički brak sa SDA, a tako i s HDZ-om i SNSD-om.

Time je Komšić sam sebe, odnosno svoju stranku, koja se deklarira kao ljevičarska izbacio iz Bh. bloka i faktički uništio mogućnost skorije rehabilitacije ideje ujedinjenja ljevice.

Politički analitičar Enver Kazaz kaže za "Avaz" da je do sada postalo jasno iz Komšićeve političke retorike da je on "obični populista koji se lažno predstavljao kao socijaldemokrat koji se zalaže za građansku BiH".

- Ustvari, on je radio na jačanju bošnjačkog nacionalizma. Međutim, nije široj javnosti bilo poznato do koje mjere je Komšić običan pragmatičar željan kolača vlasti. Nakon što je uništio stranku svojom liderokratijom, nakon što je uz bildanje bošnjačkog nacionalizma došao na vlast kao član Predsjedništva BiH, Komšić je uništio i moćni Bh. blok. Ispostavlja se da je on veća politička štetočina nego onaj kojeg je najviše kritizirao kao lažnog socijaldemokratu - Zlatko Lagumdžija - kaže Kazaz.

On smatra da niko nikad, nakon potpisivanja Dejtona, nije izvršio takav "harakiri i jeftinu politikantsku prevaru" kao što je to Komšić uradio ulaskom u vlast sa SDA.

- Njom je Željko Komšić od bosanskohercegovačke nade postao ovdašnja politička bijeda - zaključuje Kazaz.

Tako je govorio Komšić: SDA je firma u koju se dolazi po posao

Jedna od izjava Komšića koja se izdvaja po oštrini o SDA jeste kada je stranku Bakira Izetbegovića optužio da je "firma u koju se ide po posao i po tendere".

- Bakir Izetbegović ima ideologiju i on jedini nije bio komunista od svih lidera stranaka u BiH. On ima ideologiju i za mene to nije dobra ideologija. U njegovoj stranci više nema ideologije. Tu se ljudi prijavljuju da bi dobili posao i tendere. Izgleda kao moćna firma - izjavio je Komšić.

Nezaboravna je i njegova izjava da mu dođe da ''popije otrov" kada vidi šta radi SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.