SUSRETI

Evropska elita u Trebinju: Održan sastanak ambasadora s ministrom Crnatkom

Vijeće Evrope izdalo posljednje upozorenje našoj državi da u naredna dva dana dostavi imena svojih parlamentaraca

Piše: P.M.

5.4.2019

Sastanak ambasadora. P.M.

U Trebinju je održan sastanak ambasadora zemalja članica EU koje su akreditirane u BiH s ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH u tehničkom mandatu Igorom Crnatkom, a tema sastanka je bila razmjena informacija o evropskom putu BiH.  

Sastanku je prethodilo potpisivanje memoranduma ministra Crnatka i ambasadora Bugarske u BiH Avgustine Cvetkove-Karabaševe o saradnji u oblasti evropskih integracija s ciljem uspješne pripreme BiH za članstvo u EU.

Potpisivanjem ovog memoranduma između Vijeća ministara BiH i vlade Bugarske okvirno se definiraju uvjeti, načini i metode saradnje u oblasti evropskih integracija. Memorandumom se predviđa saradnja u okviru redovnih konsultacija u vezi s pristupanjem EU, usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom tekovinom EU, jačanja institucionalnih mehanizama BiH za koordinaciju u području evropskih integracija, te razvoja administrativnih kapaciteta državnih službenika odgovornih za evropska pitanja.

- U 2019. godini očekujemo da se dogode dvije krupne stvari: jedna je mišljenje Evropske komisije oko BiH, a do kraja godine očekujemo i konačnu odluku o kandidatskom statusu. Evropska budućnost BiH je jedna od stvari oko koje postoji najsnažniji konsenzus u BiH, isto misle i pozicija i opozicija i s tim se ne smijemo igrati. Nadam se da će ih političke partije u BiH, koje su započele pregovore oko formiranja vlasti, uspješno i završiti - rekao je ministar Crnadak i dodao da je zadovoljan rumunskim predsjedavanjem Evropskom unijom.

Ministar je naglasio kako je Vijeće Evrope izdalo posljednje upozorenje BiH da u naredna dva dana dostavi imena svojih parlamentaraca koji će biti članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope – jer u protivnom neće imati svoje predstavnike i svoj glas u rješavanju važnih pitanja. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.