REAKCIJE Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH otvoreno

Dodik: Sporazum SDA i DF-a je dogovor bošnjačkog bloka

Avaz.ba
06.04.2019 17:32

Foto: Arhiv

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da bi naredne sedmice u Mostaru trebalo da bude održan sastanak delegacija SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, ali da je teško prognozirati šta će "donijeti". 

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, napomenuo je da je vlast na nivou BiH do sada mogla biti formirana da se SDA držala dogovora i poštovala zakon, te da je ta stranka uvijek nešto kalulisala.

- Nakon silnih pokušaja već mi je dosadilo da bilo šta kažem u vezi sa tom klackalicom. Kada budu spremni da formiramo vlast, poznati su principi koje smo prihvatili lider HDZ-a BiH Dragan Čović i ja na sastanku sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem - rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, više nema nikakve potrebe za pregovorima.

Govoreći o potpisanom sporazumu SDA i DF-a, Dodik je pojasnio da je riječ o bošnjačkom bloku i da oni sami između sebe treba da se dogovore o pozicijama.

- DF ne može biti u svemu tome samostalan subjekt. U ovom mandatu predsjedavajući Vijeća ministara BiH i tri ministarstva pripadaju Srbima. Po tri ministarstva imaće Hrvati i Bošnjaci, to je jasno - podsjetio je Dodik.

Dodik je ocijenio da je konačno vrijeme da bude formirana vlast i završena cijela ta "trakavica" zbog evropskog puta, ako ga, kako je rekao, oni uopšte hoće.

- EU je, po mom razumijevanju, rekla da, ukoliko formiramo vlast do maja, moguće je da dobijemo mišljenje za kandidatski status u toku tog mjeseca. Ako vlast ne bude formirana, oni to neće razmatrati jer slijede izbori u EU i tada će sve postati veći problem. Valjda ovi u Sarajevu i to imaju u vidu - kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Komentari

NA VRH