PUTOVANJA

Zbog dijamanata, u Namibiji imate osjećaj da sve svjetluca

Imaju mnogo minerala, srebra, zlata, dragog kamenja

Oduševio ga blizak susret sa slonovima i žirafama

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

7.4.2019

Stevicu Živanovića iz Dvorova kod Bijeljine, programera po struci, posao je vodio u brojne dijelove svijeta te je do sada bio u Americi, Kini i Africi. Lani je proveo sedam mjeseci u Namibiji, državi južne Afrike.  

Živanović kaže da su utisci iz Namibije izuzetno povoljni, jer je tamošnji narod doživio kao izuzetno prijatan i gostoljubiv.

Najjači utisak

- Ljudi su opušteni, gostoljubivi i moji su utisci više nego povoljni. Namibijci nikuda ne žure i to je najjači utisak koji sam ponio iz te zemlje. Najčešće ponavljana riječ kod njih je „tomorrow“, što znači da se svaki posao može odgoditi za sutra i ne mora se danas završavati. Zbog tehnologije koju koriste i brzine interneta u Namibiji, nisam se mogao duže zadržati u toj afričkoj državi. Ipak, u nekim stvarima oni su ispred nas, jer me iznenadio broj novih, skupocjenih automobila na ulicama Vindhuka i Valvis Beja – kaže Živanović.  

Živanović: Diše se punim plućima

Navodi da Namibija ima mješovit sastav stanovništva, uz izražen utjecaj bijelaca koji žive u Namibiji već tri do četiri generacije, te da su prijateljski nastrojeni prema građanima bivše Jugoslavije.

Skupo voće

- Ima mnogo radnika s ovih prostora koji žive i rade u južnoj Africi i Namibiji – kaže naš sagovornik.

Ova država u svom ustavu ima odrednicu o brizi za životnu sredinu, a Živanović kaže da ga je u Namibiji oduševio čist zrak, jer se diše punim plućima. Govoreći o cijenama, navodi da je, primjerice, voće za naše uvjete papreno skupo.

- U prodavnicama je originalna roba, nema kopija – dodaje on.

Kako objašnjava, na putevima imate osjećaj da sve svjetluca, jer imaju mnogo minerala, srebra, zlata, dragog kamenja.

- Strogo je zabranjeno iznositi kamenje iz te zemlje. Namibija je deseti izvoznik dijamanata u svijetu. Prema legendi, tako se priča, nekad su dijamante nalazili po plažama. Oduševio me nacionalni park Etosha i blizak susret sa slonovima i žirafama. Vidio sam farmu krokodila, ali i grad duhova Kolmanskop, koji leži na dijamantima – zaključuje Živanović.

Crna mamba i otrovni paukovi  

Živanović kaže da je i on zazirao od crne mambe i otrovnih paukova, ali da je bio pošteđen bliskih susreta s njima. Njegov je utisak da se u Namibiji mnogo investira i da je prisutan veliki broj investitora iz Evrope i Kine. Od Namibijaca se, kaže Stevica, može mnogo toga naučiti, prije svega o pristupu životu i životnim vrijednostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.