VAŠINGTON

Savjetodavno vijeće za BiH: Priznanje za ambasadoricu Kormak

Organizatori najavljuju da će prisustvovati član Predsjedništva BiH Željko Komšić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka

Morin Kormak. Arhiv

Fena

7.4.2019

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH) organizirat će 13. aprila treću po redu gala večeru, koja će biti održana u Vašingtonu.

Organizatori najavljuju da će ovogodišnjoj gala večeri prisustvovati član Predsjedništva BiH Željko Komšić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

Na prošlogodišnjoj gala večeri specijalni gost bio je bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton), kojem je uručena nagrada za životno dostignuće, dok je godinu ranije ovo priznanje dobio bivši američki potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Kada je u pitanju ovogodišnja gala večera, Savjetodavno vijeće za BiH (ACBH) odlučilo je pažnju posvetiti i odati priznanje hrabrim ženama liderkama.

Priznanja će dobiti bivša ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) i bivša američka ambasadorica u Austriji Svoni Hant (Swanee Hunt), koja je tokom agresije na BiH aktivno bila uključena u američku vanjsku politiku na Balkanu, te generalmajor Linda Sajn (Singh).

Osim njih, priznanja će dobiti još Maida Kalić-Zeng (Zheng), kapetan američke mornarice, koja je u ovu zemlju stigla tokom rata u BiH kao izbjeglica iz Brčkog, Mahira Tanović, ugledni plastični hirurg, koja je tokom rata u BiH pomagala civilima u opkoljenom Mostaru, da bi kasnije izgradila vrlo uspješnu doktorsku karijeru u Americi.

Organizatori podsjećaju da je ambasadorica Kormak, inače prva žena na mjestu ambasadora SAD u BiH, pokazala snažno liderstvo u izazovnim okolnostima, fokusirajući se na važna pitanja kao što su vladavina prava. Pod njenim vodstvom, SAD su sankcionirale Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i njegovog stranačkog kolegu Nikolu Špirića zbog korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.