SREBRENICA

Udruženje „Majke Srebrenice“ nije se sastalo skoro dvije godine

Čini mi se da se nijedna majka ne usuđuje prihvatiti odgovornosti koju je Hatidža uspješno obavljala, tvrdi Omerović

Skoro dvije godine nije održan nijedan sastanak Udruženja „Majke Srebrenice“

Piše: S. SMAJLOVIĆ

8.4.2019

Skoro dvije godine nije održan nijedan sastanak Udruženja „Majke Srebrenice“.

Bivša predsjednica Hatidža Mehmedović bolovala je godinu dana, a ni osam mjeseci od njene smrti nema sastanka niti novog rukovodstva, pa članice ovog jedinog udruženja majki koje djeluje u Srebrenici, strahuju od njegovog gašenja.

Opravdani strah

Šuhra Malić kaže da se u Udruženju nisu sastale još i duže, godinu dok je Hatidža bolovala, pa još više od pola godine otkako je umrla. Opravdano strahuje da bi Udruženje moglo prestati s radom.

- Bilo je pokušaja da organizujemo sastanak, izaberemo novo rukovodstvo, ali ništa od toga. Čini mi se da se nijedna majka ne usuđuje prihvatiti odgovornosti koju je Hatidža uspješno obavljala - tvrdi Aiša Omerović.

Dodaje i da bi se morale sastati i zbog činjenice da već dvije godine Udruženje ne učestvuju u radu Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Novi pokušaj

Fazila Efendić kaže da je razlog i za neodržavanje sastanaka i izbora novog rukovodstva nedostatak dokumentacije, pečata i ključeva od prostorija udruženja. Sve je to, navodi, kod Hatidžine sestrične Samile Pašalić, koja je odlično vodila administrativne poslove Udruženja.

- Samili bi trebalo ponovo povjeriti iste poslove, a mi ćemo ovih dana ponovo pokušati da održimo sastanak, izaberemo Upravni odbor, predsjednicu – dodaje Efendić.

Malić: Duga pauza

Jedno udruženje majki Srebrenice

Saliha Osmanović iz Dobraka, 40 kilometara od Srebrenice, kaže da se već dugo u Udruženju ništa ne dešava. Ne smije ni pomisliti kakva bi šteta za 200 članica nastala ako Udruženje ne bi postojalo. 

Kaže da se Hatidža zalagala da se ujedine sva udruženja majki i da sjedište te organizacije bude u Memorijalnom centru Potočari, gdje udruženja imaju uređene prostorije. Njen prijedlog nisu podržale predstavnice udruženja iz Sarajeva i Tuzle.

Osmanović: Velika šteta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.