ZENICA

Britanski ambasador u BiH Metju Fild igrao ragbi s mališanima

Više od 70 dječaka i djevojčica treniralo s legendom ovog sporta

Sjajna atmosfera na stadionu Kamberovića polje

D. JURIŠIĆ

7.4.2019

Ragbi klub Čelik ugostio je jednog od najboljih ragbi igrača na svijetu Krisa Patersona (Chris Paterson), koji je za reprezentaciju Škotske odigrao više od 100 utakmica, uz 809 postignutih poena.

Ragbi škola Čelik postoji tri i po godine i trenutno broji više od 150 članova u pet uzrasnih kategorija (U-6, U-8, U-10, U-12 i U-14). Na posebno zakazanom treningu pojavilo se više od 70 dječaka i djevojčica.

- Stigao sam s prijateljima u Sarajevo jer želimo odati počast i posjetiti Srebrenicu. Željeli smo dodatno promovirati ragbi kao sport i saznali smo da je Zenica vrlo uspješna te smo svratili i ovdje da vidimo kako mališani treniraju – rekao je na početku razgovora za „Dnevni Avaz“ Paterson i dodao da je vrlo bitno prenijeti iskustvo na nove generacije.

- Teško je izdvojiti samo jednu utakmicu, u reprezentativnom dresu ih je doista bilo mnogo. Možda je to četvrtfinale Svjetskog prvenstva iz 2003. godine, kad smo igrali protiv Australije. Imali smo sjajnu generaciju, a tad su se od državnog dresa oprostili neki igrači koji su bili moji idoli, a imao sam priliku zaigrati zajedno s njima – kaže Paterson i dodaje da se sa zadovoljstvom prisjeća i tri pobjede protiv velikog rivala Engleske. 

- Doista cijenimo to što Ragbi klub Čelik radi na promociji ovog sporta u vašoj sredini. Drago nam je vidjeti radosne mališane na treningu. Vjerujem da će naši savezi uspostaviti dodatnu saradnju na promociji ragbija u BiH – rekao je Paterson na kraju. 

Manifestaciji je prisustvovao i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field), koji je također zaigrao ragbi s najmlađim.

Izuzetno sam zadovoljan jer sam dobio priliku da se družim s mališanima. Zenica je dom ragbija u BiH već niz generacija. Ova manifestacija je još jedan dokaz odlične saradnje Velike Britanije i BiH. Sport je odličan način za ujedinjenje – rekao je Fild. 





Ambasador Fild s mališanima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.