STAVOVI

Državni sekretar njemačkog MVP-a: Popustio interes EU za zapadni Balkan

Avaz.ba

7.4.2019

Državni sekretar u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Mihael Rot (Michael Roth) izjavio je da ga brine to što je popustio strateški interes mnogih članica EU prema zapadnom Balkanu. 

- I dalje imam utisak da je popustio strateški interes EU i mnogih članica EU prema zapadnom Balkanu. To je problematično i brine me, jer mi u EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na zapadnom Balkanu - rekao je Rot.

On je u razgovoru za DW naglasio da ga "raduje što ima partnera u EU koji u ime svih prepoznaju strateški značaj" ovog regiona, misleći na Bugarsku.

Rot istovremeno naglašava da "ne smije biti političkih popusta" na polju demokratije, pravne države, poštovanja manjina i borbe protiv korupcije.

- EU nije u prvom redu zajedničko tržište niti ekonomski projekt, nego zajednica vrijednosti - pojasnio je Rot.

Njemačka će predsjedavati EU u drugoj polovini sljedeće godine, a Rot se nada velikom angažmanu na zapadnom Balkanu.

- Naravno da smo danas zarobljeni drugim temama. Јedan primjer je Brexit, koji košta mnogo energije i vremena. Trenutno imamo pregovore o finansijskom okviru EU. Tim je važnije da zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema - poručio je Rot.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.