PORUKE

Uz Svjetski dan Roma: Posvetiti se inkluziji ove manjine u BiH

Arhiv

Fena

7.4.2019

Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine čestitali su danas Romima i romskim udruženjima Svjetski dan Roma, koji se obilježava 8. aprila. 

Uz obilježavanje ovog datuma uputili su apel nadležnim institucijama da se snažnije posvete procesu inkluzije Roma u bh. društvo, kao i stvaranju uvjeta za bolji život, stambeno zbrinjavanje, bolje školovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje ove najbrojnije manjinske zajednice u BiH.

Pozdravili su činjenicu da je u posljednjih nekoliko godina uložena značajna sredstva za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje Roma, ali i dalje značajan broj Roma još uvijek se suočava s ekstremnim siromaštvom, nezaposlenošću, neriješenim stambenim pitanjima, te odsustvom kvalitetnog školovanja romske djece i neadekvatnom zdravstvenom zaštitom.

Polazeći od premise da poštovanje i omogućavanje uživanja ljudskih i manjinskih prava predstavlja osnovu svakog dobro uređenog i demokratskog društva, u ovom Vijeću smatraju da je rješavanju ovih problema potrebno posvetiti dodatnu pažnju.

Stoga su u saopćenju podsjetili i na činjenicu da integracija Roma i pripadnika drugih nacionalnih manjina predstavlja jedan od temeljnih principa procesa proširenja Evropske unije, u kojem BiH učestvuje.

Istovremeno su pozvali Rome da se, kroz Vijeće nacionalnih manjina BiH, Odbor za Rome pri Vijeću ministara BiH, te kroz brojna romska udruženja ozbiljnije uključe u rješavanje problema romske zajednice, stoji u saopćenju Vijeća nacionalnih manjina BiH koje prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.