PORUKE

Špirić: Bakir i SDA čekaju da migranti dobiju državljanstvo pa da im ponude resor u vlasti

Podsjetio je da je vlada Austrije jučer odlučila produžiti vanredne kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom

Nikola Špirić. Arhiv

Srna

8.4.2019

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je Srni da, dok druge zemlje poduzimaju mjere kako bi se zaštitile od nelegalnog ulaska migranata, u BiH "selo gori, baba se češlja", a migranti biraju rute koje su im kraće i draže jer vide da se niko njima neće pozabaviti. 

- Svi medijski izvještaji iz crne hronike, gdje se migranti međusobno ubijaju, napadaju lokalno stanovništvo, prelaze šumskim stazama iz države u državu, nisu dovoljni argumenti za Vijeće ministara u tehničkom mandatu da poduzmu bar jednu suvislu aktivnost u interesu sigurnosti građana BiH - upozorio je Špirić. 

On je podsjetio da je vlada Austrije jučer odlučila produžiti vanredne kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom kako bi se zaštitila od nelegalnog ulaska migranata na takozvanoj balkanskoj ruti, a Vijeće ministara u teničkom mandatu i dalje tvrdi da je situacija u BiH pod kontrolom. 

Špirić je ukazao da je zanimljivo da se u izvještajima austrijskih medija napominje da je ministar policije Herebert Kikl (Kickl) kao obrazloženje o novoj odluci naveo latentnu prijetnju terorizma što bi trebalo upaliti alarme u svim zemljama regiona, a posebno onima koje nisu članice EU.

- Tako u BiH "selo gori, baba se češlja", a migranti biraju rute koje su im kraće i draže jer vide da se niko njima neće pozabaviti. Upravo zbog ovakvog stanja anarhije u koju nas je dovela nesposobna vlast trebalo bi što prije fomirati novi saziv Vijeća ministara, ali sve su prilike da Bakir Izetbegović i njegova SDA čekaju da ovi migranti dobiju državljanstvo i da i njima ponudi jedan resor srazmjerno njihovoj brojnosti - ocijenio je Špirić.

Imajući u vidu kompletnu situaciju sa migrantskom krizom i da se u BiH vraćaju ratnici ISIL-a, naglasio je Špirić, bilo bi neophodno da su koordinacioni tim i nadležne institucije u stalnom zasjedanju i da provode sigurnosne mjere i akcije.

- Ali s obzirom na to da smo u BiH, čekat ćemo da migranti organiziraju neku sjednicu i donesu odluku - rekao je Špirić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.