GODIŠNJICE

Većina ubica zvorničkih Bošnjaka još je na slobodi

Gdje se nalaze grobnice koje kriju posmrtne ostatke više od 400 žrtava

Piše: A. HADŽIĆ

8.4.2019

Danas se navršava 27 godina kako su regularne jedinice JNA, skupa s paravojnim jedinicama iz Srbije te aktivnim sastavom zvorničke policije, započele neviđen masakr nad bošnjačkim civilima ove općine. Samo tokom 1992. godine ubijeno je više od 1.550 muškaraca i žena, a u logore odvedeno, silovano i mučeno njih nekoliko hiljada.  

Van domašaja pravde

Za zločine počinjene nad Bošnjacima Zvornika pred srbijanskim pravosuđem odgovarali su samo tadašnji predsjednik Kriznog štaba Zvornika Branko Grujić, koji je osuđen na šest te ratni komandant TO Zvornika Branko Popović na 15 godina zatvora.

Također, u Beogradu je osuđeno i nekoliko srbijanskih državljana, pripadnika paravojne jedinice „Žute ose“, za zločine počinjene u logoru Čelopek.

Mnogi članovi ratnog Kriznog štaba Zvornika, čije je sjedište u prvim danima napada bilo u Malom Zvorniku u Srbiji, posebno pripadnici regularne policije, još su van domašaja pravde. Znatan broj njih za koje se zna da su učestvovali u odvođenju Bošnjaka na gubilišta, u logore... slobodno se kreće po BiH.

Svjedoci umiru

- Nažalost, dugo već sve prijave stoje u Tužilaštvu BiH. Osim osuđenih nekoliko logorskih stražara iz logora „Novi izvor“, još nema domaćih presuda za smrt više od 700 zarobljenika odvedenih s Bijelog Potoka, za ubistva civila u Jusićima, Drinjači, kao i za mnoga druga ubistva u Zvorniku. Što je najgore, nisu procesuirani mnogi članovi ratnog Kriznog štaba, a da jesu, sigurno bismo saznali gdje se nalaze grobnice koje kriju posmrtne ostatke više od 400 žrtava za kojima još tragamo. Porodice gube nadu u pravdu, svjedoci umiru, a iz Tužilaštva nema reakcija - kazao nam je jučer Hakija Smajlović iz Udruženja nestalih Zvorničana.

Saznajemo, također, da je, mimo onih ubijenih tokom 1992. godine, do kraja rata ubijeno još 435 zvorničkih Bošnjaka, među kojima je jedan broj onih koji su ostali u Zvorniku u nadi da im se neće ništa dogoditi, kao i oni koji su spas potražili u srebreničkoj enklavi.

Cvijeće i Fatiha na mezarju Kazanbašča

U znak sjećanja na ubijene zvorničke Bošnjake, jučer je, u sklopu manifestacije „Dani otpora Zvornik – Kula Grad“, na spomen-obilježju na mezarju Kazanbašča, na kojem je svojevremeno otkrivena velika masovna grobnica, položeno cvijeće i proučena Fatiha za duše ubijenih.

Osim nekolicine ratnih komandanata, članova porodica i predstavnika udruženja nestalih, cvijeće na Kazanbašči položio je i potpredsjednik RS Ramiz Salkić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.