STAVOVI Potencijalni kandidat za lidera stranke

Ćavar pozvao Nikšića da podnese ostavku na mjestu predsjednika SDP-a

Nakon izbora priča o odgovornosti razvodnila, ali je ipak zvanično pokrenuto pitanje odgovornosti za izborni rezultat

Avaz.ba

Ćavar i Nikšić

Foto: Arhiv


SDP BiH, jedan od četiri kandidata za novog predsjednika Socijaldemokratske partije BiH, pozvao je aktuelnog predsjednika Nermina Nikšića da podnese ostavku.

Od njega je tražio i da se povuče iz utrke za novog predsjednika.  

Ćavar je na svojoj Facebook stranici napisao da, prema informacijama s terena, trenutno ima oko 20 posto potpisa podrške za kandidaturu od ukupnog broja članova koji su do danas potpisivali liste.

- Nadam se da će moja kandidatura biti potvrđena i koristim priliku da sve članove SDP-a BiH podsjetim da još tri dana mogu iskazivati podršku kandidatima. Danas više želim da problematiziram nešto drugo. Moja kandidatura za predsjednika SDP-a BiH je prvenstveno motivirana pojmom "odgovornost". Jedini sam kandidat (Sveto nije član Glavnog odbora) koji je na sjednici GO insistirao na odgovornosti za neispunjenje niti jednog od šest predizbornih ciljeva partije. Pred početak kampanje Nermin Nikšić je rekao da preuzima odgovornost za izborni rezultat. Osim njega, slično su izjavljivali i njegovi saradnici iz vrha partije - napisao je Ćavar.

Dodao je kako se nakon izbora priča o odgovornosti razvodnila, ali je ipak zvanično pokrenuto pitanje odgovornosti za izborni rezultat.

- Došlo je do glasanja i samo je nas nekoliko članova bilo za smjene. Sjednica Glavnog odbora je bila teška i protekla je u sjeni uspostave vlasti u TK i isključenja Damira Nikšića. Pošto je dva puta propustio priliku za prihvatanje odgovornosti, pozivam Nermina Nikšića da to uradi treći put. Javno ga pozivam da zbog otvaranja afere "Farmer" povuče svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a BiH i podnese ostavku na mjesto predsjednika. Tim potezom on lično i SDP BiH bi još više podigli ljestvicu političkih i moralnih standarda u Bosni i Hercegovini i okrenuli novu stranicu u javnom životu naše zemlje - istakao je Ćavar.

Podsjećamo, za predsjednika SDP-a kandidirali su se Edin Delić, Mladen Ćavar, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić.

Nakon ovog statusa, izmijenio je naziv zvanične stranice na Facebooku u "Potencijalni kandidat za predsjednika SDP-a BiH Mladen Ćavar".

- Danas sam i ja dobio obavijest da nisam "kandidat" jer to nije ozvaničeno. Shodno tome, izmijenio sam naslov stranice u "Potencijalni kandidat za predsjednika SDP-a BiH". Ukoliko izmjena ne bude adekvatna i novi naziv u suprotnosti s pravilnikom koji tretira izbore, ponovo ću promijeniti naziv stranice - napisao je Ćavar.

NA VRH

Podijeli članak na