MUKE

U RS će oboljeli od karcinoma dobivati punu plaću, u Federaciji BiH nema čak ni citostatika!

Sindikat RS traži izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju , u FBiH već mjesec i po nema lijekova

U Federaciji BiH, prema posljednjim dostupnim podacima, u 2017. registrirano ukupno 15.517 onkoloških pacijenata

D. BAŠIĆ – A. NUHANOVIĆ

8.4.2019

Republika Srpska korak je ispred Federacije BiH kada je riječ o najteže oboljelim pacijentima u našoj zemlji. U manjem bh. entitetu, naime, radnicima koji boluju od karcinoma, onima koji se brinu o oboljeloj djeci te ženama koje moraju čuvati trudnoću uskoro bi za vrijeme bolovanja mogla biti isplaćivana puna plaća, a ne umanjena kao do sada.

Ovaj prijedlog Vladi RS su uputili iz Konfederacije sindikata RS insistirajući na izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Vodeća bolest   

Sindikati se vode činjenicom da je iz dana u dan sve veći broj oboljelih od karcinoma, a u postojećim zakonima nije predviđena isplata pune plaće u slučaju privremene nesposobnosti za rad, osim u slučaju profesionalnih bolesti ili ozljeda na radu.

I onkolozi u FBiH slažu se s ovakvim prijedlogom.

Profesor dr. Semir Bešlija ističe da je riječ o pravom potezu, neophodnom onkološkim pacijentima.

- Maligna bolest vodeće je oboljenje stoljeća. Broj oboljelih u okvirima je u kojim su standardni, ali je riječ o velikom broju. Smatram da ova ideja može pomoći onkološkim pacijentima da se osjećaju i žive bolje – kazao je dr. Bešlija.

Pacijenti u Federaciji navode da bi im ovakva vrsta pomoći dobro došla te da isti zahtjev treba uputiti i nadležnima. Inače, napominju da se i dalje bore s nedostatkom citostatika.


Bešlija: Pravi potez

 Napraviti korake

- Već mjesec i po nemamo neophodnih lijekova. Nadamo se da će neko imati sluha za naš problem i da ćemo terapije imati na vrijeme. Nama je svaka pomoć dobro došla, a posebno materijalna. Mnogi od nas napustili su poslove, jer nas je bolest vezala za krevet. Puna plaća olakšala bi život ne samo nama nego i našim porodicama – kazala nam je Halima. V.

Da je nužno napraviti korake u poboljšanju života najteže oboljelih, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo, u kojima se navodi da je u Federaciji BiH, prema posljednjim dostupnim podacima, u 2017. registrirano ukupno 15.517 onkoloških pacijenata.

 Poražavajuća statistika  

Prema podacima, u 2017. godini je:

1.095 osoba umrlo od raka bronhija i pluća

322 osobe umrle od raka želuca

315 osoba umrlo od raka dojke

306 osoba umrlo od raka debelog crijeva

296 osoba umro od raka jetre


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.