REAKCIJE

Šolaja: Na primjeru Vijeća Evrope BiH pokazala nizak nivo demokratije

Ovo je, zaista, jedan krajnje grub i drastičan oblik, ali zaista pokazuje stav međunarodne zajednice i stanje demokratskog nivoa koji je dostigla BiH

Šolaja: Zabrinjavajući nivo demokratije

S.DEGIRMENDŽIĆ

8.4.2019

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja, komentirajući za „Avaz“ činjenicu da BiH do kraja ove godine neće imati predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, jer Parlament BiH nije imenovao peteročlanu delegaciju u ovo tijelo, iako je za to imao na raspolaganju šest mjeseci, kazao je da je demokratski nivo koji je dostigla BiH zabrinjavajući.

- Vijeće Evrope je upravo ona institucija koja svojim prihvatanjem nekoga za člana daje otprilike svoje mišljenje o tome da je taj neko dostigao odgovarajuće demokratske okvire ili demokratske standarde da bi mogao zajedno s drugima da razvija i dalje taj demokratski princip kroz demokratske institucije i procese. Nažalost, ovim BiH samo pokazuje ono što zaista jeste. 

Uvijek se računalo da će biti nekog popuštanja kada je BiH u pitanju, nekako se BiH ponašala kao razmaženo dijete kojem međunarodna zajednica mora popuštati u nekim svojim stvarima. Ovo je, zaista, jedan krajnje grub i drastičan oblik, ali zaista pokazuje stav međunarodne zajednice i stanje demokratskog nivoa koji je dostigla BiH, a generalno je u tom pogledu nizak i to me vrlo zabrinjava – kazao je Šolaja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.