RUŽNO I TUŽNO

Kako je načelnik Ajnadžić za 700 maraka izigrao štićenike Zavoda "Drin"

Nije uredu, nije ljudski, a nije ni demokratski, oni ne glasaju, ali ih to ne čini manje važnim članovima našeg društva, kaže Feraget

Nedžad Ajnadžić. Arhiv

Avaz.ba

9.4.2019

Aida Feraget, aktivistkinja iz Sarajeva, na Facebooku je napisala oštru reakciju, u kojoj je pojasnila kako je načelnik općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić izigrao djecu iz Zavoda "Drin" i 700 KM namijenjenih njima dodijelio u druge svrhe.

Njeno reagiranje prenosimo u cijelosti.

- Imam potrebu podijeliti nešto što me tišti sedmicama, mjesecima.

Ko čita ove moje pisanije, sjetit će se da sam nekada u decembru objavila kako volim ljude, kako su ljudi divni i kako sam sretna kao malo dijete. I jesam bila do neba oduševljena ljudskom dobrotom. 

U toku je bila akcija sakupljanja paketića za štićenike Zavoda "Drin" i kasno popodne javiše mi se osobe koje su rekle da su čule za akciju, da su iz MZ Bardakčije, da su dobili neku nagradu od Općine Centar u iznosu od 700 KM i da žele tu nagradu pokloniti štićenicima "Drina". Pa svako može razumjeti moju sreću. 

Pitali su šta im treba i ja, znajući da im je traka za trčanje, s obzirom na to da nemaju svoju salu za fizičke aktivnosti, neophodna - kažem traka. Oni kažu super. Nađem prodavnicu u Sarajevu koja prodaje trake, dobijem predračun, čovjek koji je vlasnik prodavnice čak da i popust da bude tačno 700 KM jer je želio i on pomoći, iako sam u dogovoru s mojim prijateljima bila spremna nadoknaditi razliku u cijeni. 

Napišem projekt i nakon nekoliko dana dobijem informaciju da ga je načelnik Ajnadžić odobrio i fotografiju koju prilažem kao dokaz. Sreća do neba. Nekad u januaru, vidim, ne dešava se ništa, prozovem nekoliko puta i na kraju sretnem načelnika Ajnadžića u Centru "Kolibri". 

Predstavim se, pitam kad bi se mogla realizirati donacija, vidim zna o čemu pričam i zaduži saradnika da vidi šta je s tim te da mi javi. Uredno zahvalim. Nekoliko dana nakon toga, dobijem informaciju iz Općine Centar, usmenu, da je načelnik naredio da se tih 700 KM utroši na drugi način! 

Nikakvog objašnjenja. Nazvala sam odmah i, naravno, nije mi se javio. Napisala poruku, dobila ignoriranje. Pokušavala zvati još nekoliko puta – bez odgovora. E sad, mogu razumjeti da se ja nekome ne dopadam radi svojih stavova, da se nekome ne dopadam kao osoba, da nekome smetam po bilo kojem osnovu, ali ne mogu prihvatiti da je neko u stanju izdati i štićenike Zavoda "Drin" i građane općine Centar i svojevoljno mijenjati njihovu odluku. 

Nije uredu, nije ljudski, a nije ni demokratski. Neko to odozgo vidi sve, načelniče! Štićenici Zavoda ne glasaju, ali ih to ne čini manje važnim članovima našeg društva. Ružno i tužno od nekoga ko se javnosti prikazuje kao veliki borac za djecu sa posebnim potrebama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.