EKONOMIJA

Mostarski sajam kao susret privreda i kultura

Ekonomije Kine i BiH imaju veliki prostor i potencijal za saradnju u različitim oblastima, poručio je Šenfeng

Avaz.ba

9.4.2019

Sa svečanog otvorenja Mostarskog sajma - Avaz
S svečanog otvorenja Mostarskog sajma - Avaz
S svečanog otvorenja Mostarskog sajma - Avaz
S svečanog otvorenja Mostarskog sajma - Avaz
Sa svečanog otvorenja Mostarskog sajma - Avaz
+6

U Mostaru je u 11 sati svečano otvoren Međunarodni sajam privrede, a otvorio ga je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Dodik je rekao da se na ovom sajmu danas susreću privrednici kako bi sklopili poslove, dodajući da o snazi Sajma govori i činjenica da je ovogodišnji partner Kina.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ukazao je na važnost dobre saradnje s Kinom u trenucima globalnih problema, a kako je istakao, od te zemlje možemo naučiti i kako da napravimo ekonomski uzlet. 

860 izlagača

Osvrnuo se i na Srbiju, dodajući kako ta zemlja ima jak uzlet, odnosno da može služiti kao primjer. Dodik je dodao da Mostarski sajam nije samo susret privreda već i susret kultura.  

Ovogodišnji Sajam privrede u Mostaru bit će održan od 9. do 13. aprila, a zemlja partner ove godine je Kina, kojoj će ovo biti prvo partnerstvo na mostarskoj privrednoj smotri. 

Uz Kinu, na 22. mostarskom sajmu našli su su izlagači iz još tridesetak zemalja iz svih oblasti privrede, a ukupno će ih biti 860.



Ceremoniji otvaranja 22. sajma privrede u Mostaru nisu prisustvovali ni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović ni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao ni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Na pitanje novinara zbog čega niko od visokih funkcionera SDA nije došao u Mostar, a koje je upućeno Draganu Čoviću, on je odgovorio kako mu je žao zbog toga i da smatra kako takvo postupanje nije dobro.

- Mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor - kazao je Čović.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, također je doputovao u Mostar na svečano otvorenje Međunarodnog sajma privrede.

- Kao i svake godine, došao sam na poziv. Ovo je peti put zaredom da sam na Mostarskom sajmu, ne propuštam ovaj događaj niti jedne godine. Ovdje sam uvijek dobro dočekan, veoma sam zadovoljan, zahvalan sam gospodinu Čoviću na gostoprimstvu - poručio je Vučić iz Mostara.

Riječima dobrodošlice prisutnima su se obratili i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak te dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine Zang Šenfeng.

- Posebna čast je da nam je NR Kina zemlja partner sajma. To je najbolja potvrda da se naša saradnja razvijala iz godine u godinu. Partneri smo s izlagačima iz Kine koji su redovno parteri na sajmu. To je značajan doprinos sveukupnom povezivanju zemalja regije s Kinom. Posebno zahvaljujem za prisustvo na ovoj svečanosti i ugodan boravak u Mostaru i Hercegovini - izjavila je Bošnjak. 

Nova perspektiva

Zadovoljstvo partnerstvom na ovogodišnjem privrednom sajmu u Mostaru izrazio je u svom obraćanju dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine Zang Šenfeng.

- Ove godine izložbeni prostor Kine prostire se na 2000 metara kvadratnih koji obuhvata ne samo industrijske nego i naučne i tehnološke kompanije, a pored njih tu su i mala i srednja poduzeća - kazao je Šenfeng i izrazio uvjerenje da će kineski izlagači otvoriti novu perspektivu ekonomsko-trgovinskoj saradnji između Kine i BiH.

On je napomenuo kako ekonomije Kine i BiH imaju veliki prostor i potencijal za saradnju u različitim oblastima kao što su industrija, poljoprivreda, energetika, promet te je kazao kako će poticati kineska preduzeća da dođu u BiH, upoznaju se s poslovnim politikama, investicijskim ambijentom i tržišnim potrebama.

Uz Kinu, kao ovogodišnju zemlju partnera, svoje privredne potencijale predstavit će tridesetak zemalja. 

Sastavni dio Mostarskog sajma su i dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma te Sajam knjiga i grafičke industrije.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.