STAVOVI O izjavama iz Mostara

Kukić: Oni bi BiH, umjesto evropskih, najradije pretpostavili svoje koncepte i vrijednosti

Umjesto da je usmjere prema EU oni je naprosto tjeraju u zagrljaj Beogradu i Rusiji

E. T.
09.04.2019 14:12

Slavo Kukić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, komentirao je danas izjave lidera iz BiH i regiona u Mostaru. 

- U svakom slučaju radi se o grupi političkih filozofija kojima šta god oni govorili, BiH nije na srcu ni kao država ni kao društvo i koji bi BiH, umjesto evropskih, najradije pretpostavili svoje koncepte i vrijednosti. Naravno, da oni sami iza sebe ne bi imali razvojnu moć koju imaju, iako je ona i ovako užasno velika da nemaju logistiku i izvan BiH - kazao je Kukić.

Podsjetio je i na izjavu Željane Zovko, bivše ambasadorice BiH, sada zastupnice Hrvatske u Evropskom parlamentu, kako je ustvari članstvo Hrvatske u EU i predstavljanje te zemlje u Parlamentu EU garancija za bh. Hrvate. 

- Šta to znači? To naprosto znači guranje u javni prostor prava na tutorstvo jedne zemlje nad drugom zemljom i njenim nekim dijelom. Svako malo imate izjave Aleksandra Vučića, kako on poštuje teritorijalni integritet BiH, ali nikada mu ni na kraj pameti, iako je do sada valjda na hiljade puta opomenut iz različitih izvora, da mu iz usta ne izađe da poštuje i suverenitet Bosne i Hercegovine kao države. Očito je suverentiet BiH problem zbog njegovih ambicija sa RS - rekao je Kukić.

Naveo je da postoji neka vrsta umreženosti hrvatsko-srpskih relacija, kao što je postojala i početkom devedestih godina.

- Ona sada ne funkcionira u međudržavnim odnosima Srbije i Hrvatske, prvih ljudi Srbije i Hrvatske, ali funkcionira preko novih verzija Karadžića i Bobana, preko dvojice današnjih lidera koji onda prave te kopče i to kopče koje su sve intenzivinije prema Beogradu, Moskvi, koje upućuju kako su svoju politiičku filozofiju, kada je u pitanju BiH, i umjesto da je usmjere prema EU, oni je naprosto tjeraju u zagrljaj Beogradu i Rusiji - istakao je Kukić.

Komentari

NA VRH