PRES-KONFERENCIJA

Crnadak: Suspenzija BiH iz PS Vijeća Evrope predstavlja korak nazad na evropskom putu BiH

Nanesena ogromna šteta imidžu BiH

Crnadak: Glavna odgovornost zašto BiH neće imati delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope na Parlamentarnoj skupštini BiH. Arhiv

S. D.

9.4.2019

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, na konferenciji za novinare u Sarajevu ocijenio je da suspenzija BiH iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope predstavlja korak nazad na evropskom putu BiH. 

Ocijenio je da će to imati nesagledive posljedice i da će nanijeti ogromnu štetu imidžu naše zemlje, koja do kraja ove godine neće imati svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. 

Naročito je šteta, kazao je Crnadak, što Predstavnici BiH neće učestvovati u izboru generalnog sekretara Vijeća Evrope koji se bira ove godine na mandat od deset godina. 

Crnadak je kazao da je glavna odgovornost zašto BiH neće imati delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope na Parlamentarnoj skupštini BiH i da ovo pitanje nema ništa s tim što još nije imenovano Vijeće ministara BiH. 

- Sramota je da nakon što smo i 2015. godine predsjedavali Vijećem Evrope, sada, da tako kažem sportskim žargonom, napravimo ovakav jedan faul. To je sramota - kazao je Crnadak.

Nije htio komentirati bilo šta u vezi s navodnom aferom "Selefije", odnosno miješanje hrvatske SOA-e u unutrašnje poslove BiH, kazavši da je Predsjedništvo BiH dobilo informaciju o tome te da se on kao ministar "čuvao" izjava o ovoj temi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li njegova i ostavka Mirka Šarovića u Vijeću ministara ubrzala formiranje novog saziva Državne vlade, Crnadak je odgovorio odrečno. 

Kazao je i da nema informacija o aktivnostima koje se provode na eventualnom povratku žena i djece iz BiH, a koji su u Siriji.

Na pitanje novinara N1 televizije da prokomentira izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, da je ''MVP trebao podsjetiti Parlament BiH" na obavezu u vezi s Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope, Crnadak je kazao da to nije obaveza Ministarstva i da MVP "nije sekretarijat PSBiH" pa da mora voditi računa o tome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.