REAKCIJE

Ministarstvo civilnih poslova BiH: Željko Tanasković zloupotrijebio srednjoškolce iz RS u političke svrhe

Na informaciju o nastupu srednjoškolaca RS na Svjetskom prvenstvu u fudbalu za srednje škole

Avaz.ba

9.4.2019

Ministarstvo civilnih poslova BiH oštro osuđuje postupak i perfidnost Željka Tanaskovića, bivšeg odbojkaškog reprezentativca Srbije i predsjednika Saveza za školski sport ove zemlje, koji je zloupotrijebio srednjoškolce Republike Srpske u političke svrhe.

On je, navodi se iz Ministarstva, kao predsjednik odbora u Svjetskoj sportskoj školskoj federaciji uspio izlobirati da srednjoškolci iz RS nastupaju pod zastavom RS kao samostalne države na Svjetskom prvenstvu u fudbalu za srednje škole koje se ovih dana održava u Beogradu.

- Skandalozno je da se i dalje nastavlja kroz mlade i sport prezentirati politika manjeg bh. entiteta i Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini. Mladi Republike Srpske ne mogu predstavljati jedan entitet na takmičenju gdje se okupljaju međunarodno priznate zemlje svijeta. Postavlja se pitanje o odgovornosti Svjetske sportske školske federacije koja je dozvolila ovoliko uplitanje politike. Stoga je Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo protestno pismo u kojem izražavamo zabrinutost i razočaranost zbog situacije koju su i sami proizveli te ih pozivamo na odgovornost jer su namjerno ili ne doveli u pitanje integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države.

Također, postavljamo im pitanje zašto Ministarstvo civilnih poslova BiH službenim putem nije obaviješteno da se jedan entitet na tom takmičenju želi predstaviti kao država – navodi se iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Navode da su uputili protest Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, koji, očigledno zajedničkim djelovanjem, sasvim svjesno i ciljano ruše integritet države Bosne i Hercegovine, dozvoljavajući i podržavajući nastup srednjoškolaca na svjetskoj smotri u ime Republike Srpske kao države.



 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.