SJEDNICE

Poslodavci traže smanjenje nameta za 20 posto, sindikati najnižu cijenu rada

Setom predloženih zakonskih izmjena o kojima se danas neće glasati, poslodavci žele izvršiti pritisak na vlasti da se rastereti privreda

Poslodavaci nisu ti koji stvaraju profit, to su radnici

A. NUHANOVIĆ

10.4.2019

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj tematskoj sjednici razmatrat će prijedloge izmjena i dopuna čak 24 zakona koja su pripremili predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH.

Nove analize 

U tom setu predlažu, između ostalog, izmjene zakona o doprinosima, o zdravstvenom osiguranju, o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih...

Kažu da je sve predloženo rezultat brojnih analiza i javnih rasprava provedenih među više od 20.000 poslodavca te naglašavaju da su cilj rasterećenje privrede, povećanje zaposlenosti, suzbijanje sive ekonomije, pojednostavljivanje birokratije. Kako je za „Avaz“ jučer pojasnio Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, o ovim zakonima danas se neće glasati.

- Zakazivanjem ove sjednice pokušali smo napraviti pritisak da se Parlament i Vlada obavežu da ove zakone plasiraju kroz redovnu proceduru, a nakon što se svi socijalni partneri o njima izjasne - kazao je Smailbegović.


Smailbegović: Rasterećenje privrede

Između ostalog, poslodavci će tražiti smanjenje nameta na plaće za petinu, odnosno za 20 posto, iako je ranije najavljivano da će taj zahtjev biti smanjenje za deset posto. No, Smailbegović kaže da je nakon ponovnih analiza ustanovljeno da se može ići i na dvostruko veće smanjene.

- Kroz tri primjera prezentirat ćemo kako je to moguće, a Vlada i Parlament odabrat će u kojem će smjeru ići. Sve što radimo je u korist radnika i ta će smanjenja ići na račun povećanja plaća - tvrdi Smailbegović.

Visina plaće

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, izrazio je negodovanje što poslodavci od novembra prošle godine nisu imali nikakve kontakte sa Sindikatom te što Ekonomsko-socijalno vijeće nije zasjedalo 16 mjeseci!

- U cijeloj priči nedostaje najvažnija stvar, a to je utvrđivanje najniže cijene rada, odnosno utvrđivanje najniže plaće. Jer, poslodavci nisu ti koji stvaraju profit, to su radnici. Ako nema radnika, ne mogu postojati ni poslodavci. Sada se kompletna priča svodi na poboljšanje uslova za rad poslodavaca, a nigdje se ne spominje radnik. Jedina smo zemlja u Evropi koja nema najniže cijene rada. Tražimo da radnik ima plaću dostojnu čovjeka. Samo smo pod tim uvjetima spremni podržati rasterećenje privrede na način da to neće biti dodatni profit i dobit za poslodavce, nego da će to biti ubrizgano u plaće radnika – kategoričan je Šatorović.


Šatorović: Radnici prave profit

Smanjenje nezaposlenosti

Kada je riječ o mjerama protiv sive ekonomije, poslodavci tvrde da imaju rješenje kako doći do formalizacije postojeće 81.000 radnih mjesta i stvaranja dodatna 69.993. Time bi, kako kažu, stopa nezaposlenosti u FBiH pala sa 20 posto u 2017. godini na 7,5 posto, odnosno ispod deset posto, što je norma Evropske unije za zemlje članice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.