SAZNAJEMO

„Autoceste FBiH“ donijele odluku: Azerbejdžancima posao od 153 miliona maraka!

Prema planu, na dužini od 5,3 kilometra gradit će dva mosta, tunel i tri vijadukta

Piše: M. AŠČIĆ

11.4.2019

Autoceste FBiH“ odabrale su azerbejdžansko-bosanskohercegovački konzorcij koji čine „Consortium of Azvirt L.L.C.“ i „Hering“ za gradnju poddionice Vranduk - Ponirak na Koridoru 5C, ukupne dužine 5,2 kilometra, saznaje „Dnevni avaz“.

Informacija nam je jučer potvrđena u Upravi „Autocesta FBiH“.

Saglasnost kreditora

Ovaj konzorcij predao je u oktobru prošle godine najpovoljniji ponudu u iznosu od 76.513.413 eura (153.026.826 KM), koju su „Autoceste“, nakon svih provjera, prije nekoliko dana i prihvatile, a dobivena je i saglasnost međunarodnih kreditora.

Gradnja ove poddionice finansira se sredstvima osiguranim kod OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID), a predviđeni rok gradnje je 24 mjeseca. Ugovor s „Azvirtom“ i „Heringom“, kako saznajemo, bit će potpisan u narednim danima kako bi gradnja što prije počela.

Trasa autoputa poddionica Vranduk - Ponirak dio je dionice Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever), koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak - Vraca.

 Četiri ponude

Poddionica počinje u južnom dijelu naselja Nemila – lokacija Stara stanica. S dva mosta prelazi rijeku Bosnu, dok tunelom Vranduk trasa prolazi kroz regiju Vranduk. Dalje nastavlja iznad naselja Koprivna, s desne strane rijeke Bosne i završava se nadomak naselja Ponirak.

U utrci za ovu poddionicu bile su ukupno četiri kompanije, a među njima i turski „Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S.“ s ponudom od 79.887.569 eura. Svoje ponude poslale su i kompanije „Euro-Asfalt“ i „Strabag“.

Ko je bio najskuplji

„Euro-Asfalt“ i „Strabag u ponudi su, kako saznajemo, naveli da ovaj posao mogu uraditi za 87.280.194 eura, dok je „Kolin Insaat Turizam Sanayi ve Ticaret A. S." poslao ponudu od 98.335.099 eura, čime je bio najskuplji ponuđač na tenderu.

Prema planu, na dužini od 5,3 kilometra gradit će dva mosta, tunel i tri vijadukta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.