SJEĆANJE

Ratni veterani iz regiona na komemoraciji u Ahmićima

S.K.

11.4.2019

Na obilježavanju 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i Viteza 16. aprila bit će i ratni veterani iz regiona.

Već 11 godina Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, koja ima urede u Sarajevu i Beogradu, organizira posjete grupa ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te komemoracijama stradalim. 

U Ahmićima je, prema podacima Haškog tribunala u predmetu "Kordić" i "Čerkez", u rano jutro 16. aprila 1993. ubijeno 116 civila, među kojima i 32 žene i 11 djece. Porodice žrtava i danas tragaju za tijelima 29 ubijenih mještana Ahmića. 

- Prisustvom komemoraciji želimo odati počast stradalim mještanima Ahmića te pokazati da bivši borci posjeduju kredibilitet i potencijal za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Želimo ovim radom jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica - poručili su iz Centra za nenasilnu akciju (CNA).

Prisustvom komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije RBiH, VRS, VJ i JNA poslat će poziv nadležnim da se i preostali odgovorni za počinjene zločine procesuiraju te da se učine dodatni napori na pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu/Uskoplju, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.